Brystforstørrelse med proteser

Innleggelse av silikonproteser i brystene har i over 50 år vært det vanligste kosmetisk kirurgiske inngrepet i verden.

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål? Fyll ut skjema og vi kontakter deg!

Vennligst ikke del personsensitive opplysninger i henvendelsen.

Det er mange grunner til å ønske seg større bryster. Det kan være at du føler de er for små eller ikke har den formen du ønsker, eller det kan være ønske om å erstatte tapt volum etter gjennomgått svangerskap og amming.

På denne siden følger informasjon til deg som vurderer brystforstørrelse med silikonproteser. Selv om vi har forsøkt å gjøre den så utfyllende som mulig, anbefales en samtale med våre meget erfarne og dyktige plastikkirurger for best innsikt i hva som passer for akkurat deg og dine bryster. En slik konsultasjon er uforpliktende, og bestilles ved å enten ringe oss på telefon 51 55 85 00 eller ved å fylle ut skjemaet bestill konsultasjon på denne siden.

– Er det trygt å ha silikonproteser i brystene?

Silikon har vært brukt som protesemateriale siden tidlig på 60 tallet. Silikon gir myke proteser og er nesten alltid å foretrekke foran for eksempel saltvann. Mens det tidligere ble laget proteser med flytende silikon, lages det i dag kun proteser med silikon som er helt formfast (såkalt cohesive gel). Det vil si at det vil aldri «lekke» silikon ut i kroppen fra protesene.

Store internasjonale undersøkelser gjennom lang tid har entydig vist at moderne silikonproteser i all hovedsak ikke utgjør noen helsefare. Brystforstørrelse med silikonproteser kan derfor anses som et trygt inngrep.

Hvem kan få brystproteser?

Alle friske kvinner kan i utgangspunktet få brystproteser. Nedre aldersgrense for å få utført plastikkirurgi i Norge er 18 år, og vi innleder alltid med en konsultasjon der lege og pasient sammen vurderer saken.

Det er enkelte tilstander som gjør at noen ikke kan eller bør få innlagt proteser. Dette gjelder for eksempel kjent blødersykdom, blodpropptendens, alvorlig psykisk sykdom og allergi mot bedøvelsesmidler. Har du hatt alvorlig spiseforstyrrelse, må du fremlegge erklæring fra behandlende psykolog eller lege som godkjenner operasjon. Amming må være avsluttet minst 3 måneder før operasjonen. Det anbefales at kvinner over 40 år skal ta mammografiundersøkelse før operasjon. For å sikre rask tilheling og redusere risiko, bør røykere redusere nikotinbruk til et absolutt minimum de siste 14 dagene før operasjon. Bruker du blodfortynnende medisiner, må dette avklares med vår kirurg i god tid før operasjon.

– Hvilken protese skal jeg velge?

Brystproteser kommer i ulike størrelser og fasonger. Når det gjelder fasong finnes det i hovedsak to hovedtyper: anatomiske eller runde.

De fleste velger runde proteser. Anatomiske proteser har en dråpeform med ekstra fylde nede for å etterlikne naturlige brysters fasong. Hvilken fasong som passer best for deg avhenger av dine ønsker til forbedring og brystets fasong og størrelse.

Generelt så kan man si at det er ikke veldig stor forskjell på runde og anatomiske proteser, men de som ønsker mer fylde oppe (mer ”push” i ”cleavagen”) velger ofte runde proteser, mens de anatomiske er et godt valg om du ønsker mest mulig naturlig fasong eller trenger ekstra fylde i brystene under brystvortenivå (f.eks. svakt hengende eller ”tubulære” bryst).

For å finne frem til riktig protesestørrelse så må man se på de ulike målene en protese har. Mens det er plastikkirurgen som i stor grad bestemmer høyden og bredden på protesene avhengig av hvor stor brystkasse og bryst du har, så kan du i stor grad selv være med å velge størrelse ved å bestemme projeksjonen, det vil si hvor mye protesene skal stikke ut fra brystkassen.

Proteser kan derfor deles opp i ulike grupper avhengig av størrelse eller hvor stor projeksjon protesene har. Generelt kan man si at de med minst projeksjon (moderat eller moderat pluss profiler) er ment for et naturlig utseende til deg som enten har veldig små bryster eller til deg som har mistet volum etter svangerskap og amming. Ønsker du ekstra store eller struttende bryster vil det være aktuelt å velge proteser med større projeksjon.

– Hvilken størrelse skal jeg velge?

Størrelsen på protesene er naturlig nok noe mange er veldig opptatt av. Protesestørrelse angis i milliliter (ml eller cc) eller i gram (som er nesten det samme). Hvilken størrelse som er den rette for akkurat deg avhenger i hovedsak av hvor store bryster du vil ha samt brystenes fasong og størrelse. De med slappere bryster med mye ”ekstra” hud kan behøve større proteser eller samtidig brystløft. De vanligste størrelsene ligger mellom 200 og 400 ml. En tommelfingerregel er at hos en middels slank kvinne tilsvarer 250 ml en økning på cirka èn cup-størrelse (for eksempel fra B til C).

Det er viktig for oss at du blir fornøyd med valg av protese og dine ønsker blir i stor grad tatt hensyn til. Det er likevel slik at det er visse begrensninger som gjør at man ikke kan legge inn hvilken størrelse som helst hos alle. I utgangspunktet vil det være naturlig å gå ut ifra en protese som gir såkalt ”proposjonal” brystforstørrelse. Det vil si at de nye brystene dine i alle fall til en viss grad skal stå til resten av kroppen din.

Ikke bare kan det være teknisk umulig å få lagt inn svært store proteser, de kan også gi deg problemer i form av heng av brystene, strekkmerker, ujevnheter i huden og smerter i bryster/skuldre/rygg. Under konsultasjonen så har vi på klinikken ulike prøveproteser som kan legges i BHen som innlegg. Dette kan gi en pekepinn på hvilken størrelse som er best for deg.

Er det noen forskjell på hvilket protesemerke som brukes?

Det finnes en rekke ulike proteser på markedet. Som med alle andre produkter varierer også her både pris og kvalitet. Hos oss på Stavanger Plastikkirurgi har vi to merker – begge høykvalitetsproteser med god vitenskapelig dokumentasjon. Mentor er det første merket og ansett for å være av den aller beste kvalitet med god vitenskapelig dokumentasjon for å være svært trygg over mange mange år. For eksempel er Mentor godkjent av amerikanske FDA som har de strengeste reglene for produktgodkjenning -ikke alle proteser er FDA godkjent og det kan være viktig å sjekke dette før du bestemmer deg for hvilken type protese du ønsker lagt inn i kroppen din. Mentor protesene er håndlaget og gjennomgår en lang rekke kvalitetstester for maksimal sikkerhet. De følges også av markedets beste garantiordning med bl.a. en livstidsgaranti mot produktfeil samt 10 års garanti mot kapseldannelse. Protesene har også en patentert ruglete overflate som skal redusere sjansen for folding i huden og kapselsammentrekninger. De kommer selvsagt i en lang rekke størrelser og former for å sikre at det finnes en modell som passer best mulig for akkurat deg. Det andre merket vi kan tilby er Motiva som vi har hatt siden høsten 2016. Motiva protesene har på kort tid blitt nokså populære på grunn av en spesiell type silikongele som føles svært myk og naturlig. Motiva kommer også med gode garantiordninger og har til og med en innebygd sensor som gjør at kirurgen kan finne ut av hva slags protese du har også i ettertid ved hjelp av en scanner.

Skal protesen legges over eller under muskelen?

En viktig avgjørelse du og kirurgen må bli enige om er hvor protesen skal ligge. Den skal nemlig enten ligge over eller under den store brystmuskelen (pectoralis major). Begge metoder har fordeler og ulemper. En viktig forskjell mellom de to metodene er hvordan brystet ser ut i den øvre kanten, «utringningen» – det vil si den delen av brystet som ligger over BHen. Legges protesene over muskelen og du er veldig tynn, vil det nemlig være mye større sjanse for at protesekanten «vises», det vil si at det kan være litt for synlig at du har blitt operert. Er du slank og ute etter naturlig resultat med minst mulig synlig overgang mot protesekanten, vil det da være best å legge protesen under muskelen. Har du noe fyldigere dekning med brystvev, så vil det ofte være tilstrekkelig å legge protesen over muskelen. Dette gjøres også hvis du ønsker at det skal være en synlig og fyldig kant her (såkalt ”hollywood cleavage”).

En annen ting verd å merke seg er at det å legge protesen over muskelen er et mye ”snillere” inngrep med mindre ubehag de første dagene etter operasjonen. Protese under muskelen gir imidlertid noe bedre beskyttelse i forhold til eventuell hard kapseldannelse og også mindre sjanse for synlige folder/ujevnheter, mens en ulempe igjen med proteser under muskelen er ujevn kontur helt nederst i brystet om du har tendens til for mye heng på brystene. Skulle dette siste skje, kan det bli aktuelt å gjøre et lite etterløft og dette blir da å anse som et eget inngrep. Ved plassering av protesene under muskelen, vil en liten del av brystmuskelen løsnes i forbindelse med inngrepet. Dette vil i utgangspunktet ikke merkes til vanlig, men kan merkes ved spesielle idretter hvor du er avhengig av stor styrke.

Hvilken metode og protesetype som passer best for akkurat deg vil du få full veiledning om under samtalen med vår plastikkirurg som har lang erfaring og spesiell kompetanse på akkurat dette.

Hvor skal arret ligge?

I forbindelse med brystforstørrelse har det vært vanlig med plassering av arret på en av følgende tre steder: under brystet, rundt brystvorten eller i armhulen. Å gå inn rundt brystvorten krever en relativt stor brystvorte og er vist å kunne gi noe større risiko for infeksjon. Tilgang via armhulen gir oftere problemer med rett plassering av protesen samt en betydelig større risiko for mindre pene arr. Hos oss legges arret derfor nesten alltid under brystet. Det blir ca 4-5cm langt og bruker å bli svært lite synlig der den ligger skjult nede mot brystfolden.

Operasjonen

Legges protesene under brystmuskelen vil du alltid behøve narkose (dvs sove). Operasjonen tar ca 45 minutter og du vil normalt trenge 1-2 timer med hvile på klinikken før du er klar for å reise hjem.

For din maksimale sikkerhet og komfort vil du hos oss alltid passes på av 4 helsepersonell på operasjonsstuen og 1-2 personer på oppvåkningen. Alle er spesialister innen sitt fagområde og med lang erfaring innen plastikkirurgiske inngrep. Du vil også få enerom etter operasjonen med mat og drikke inkludert.

Etter operasjonen

Ved avreise fra klinikken bør du bli hentet av noen du kjenner. På grunn av medisinene du har fått, kan du ikke kjøre hjem selv. Det første døgnet skal du ha en voksen sammen med deg og du bør oppholde deg innen to timers reiseavstand fra klinikken. Ved behov kan vi hjelpe deg med å ordne med bestilling av hotellovernatting i nærheten av klinikken.

Ved avreise vil du få grundig muntlig og skriftlig informasjon om normalt forløp og hva du skal gjøre de første dagene etter operasjonen. Det er viktig at du har planlagt godt slik at du har mulighet til å holde deg i ro den første uken. Har du små barn trenger du for eksempel hjelp til løfting og liknende i 1-2 uker. Fravær fra arbeid er vanligvis i en uke, men noen klarer fint å gå på jobb etter et noen dager om du har kontortype jobb. Selskapeligheter bruker å gå bra etter ca 1-2 uker mens tung fysisk aktivitet som løping og vekttrening bør utsettes til 5-6 uker etter operasjonen, dette fordi det tar så lang tid før kroppen har laget en kraftig nok kapsel rundt protesen slik at den ikke flytter på seg. Det er derfor viktig i de første 6 uker etter operasjonen bruke en støtte BH. Generelt anbefales å bruke BH så mye som mulig etterpå for å bevare brystets form. Særlig gjelder dette når du trener. Det avtales som regel en gratis etterkontroll.

Komplikasjoner

Komplikasjoner etter brystforstørrelse er meget sjeldne. Som ved alle operasjoner kan det komme blødning eller infeksjon, det er imidlertid svært sjeldent og våre kirurger er tilgjengelig for å hjelpe om dette skulle skje. Skulle du få et meget hardt slag mot protesen som for eksempel en trafikkulykke så kan det komme skade på protesen. Det vil da ikke komme lekkasje da moderne proteser ikke har flytende silikon. Likevel må en skadd protese (påvises på MR undersøkelse) skiftes ut. Dette er imidlertid meget uvanlig og protesene tåler generelt svært mye.

Noen merker nedsatt eller økt følelse i huden rundt arret eller i brystvorten. Dette bruker å gi seg i løpet av et års tid. Hos svært tynne kvinner og særlig de som legger protesene over brystmuskelen, kan det oppstå noe som kalles ”rippling”, det vil si synlige bølger i huden over protesen. Dette skyldes at kapselen kroppen lager rundt protesen er mindre enn protesen og dermed klemmer den litt sammen. Et annet kjent problem er såkalt kapseldannelse. Kroppen danner alltid en tynn kapsel rundt fremmedlegemer. Dette er å anse som et innvendig arr og er helt normalt. Som regel vil ikke denne kapselen gi deg noen problemer da den er tynn og myk, men for et mindretall så vil denne kapselen kunne krympe og bli fortykket og dermed gi brystet både en hard protese å ta på samt en dårligere fasong. Skulle dette skje i et bryst så kan det bli aktuelt med ny operasjon om man får ubehag med det. Kapseldannelse er ikke å anse som komplikasjon, men en bivirkning av inngrepet og betyr ikke at du ikke har tålt protesen eller at det er gjort noen feil under operasjonen.

Serom er en spontan ansamling av blank vevsvæske som trolig skyldes vevsirritasjon eller lymfelekkasje. Skulle dette oppstå så henvises du til ultralyd og ultralydveiledet tapping med tanke på undersøkelse for bakterier og celler. En tilstand som er oppdaget de seneste år er er meget sjelden form for lymfom(lymfekreft) kjent som BIA- ALCL (breast implant associated anaplastic large cell lymphoma). Dette er en tilstand særlig assosiert med teksturerte proteser (slike proteser har vi ikke hos oss!) og er per 2019 påvist hos litt over 600 kvinner verden over (som ikke er så mye når man vet at over 30 millioner kvinner har innlagt proteser!). Tilstanden har forøvrig meget god prognose for de få som rammes. Husk å ikke forveksle dette med «vanlig» brystkreft som rammer ca 1 av 10 kvinner – det er ikke påvist noen økt risiko for «vanlig» brystkreft med brystproteser.

Dagens moderne proteser er laget for å vare lenge, forventet levetid før utskiftning er 12-15 år. 

Vi har for salg myke og gode støtte-BH’er til bruk etter operasjonen.

Bestill konsultasjon i dag ved å fylle ut skjemaet bestill konsultasjon på denne siden eller ring oss på telefon 51 55 85 00.

Medisinsk ansvarlig for operasjoner og inngrep er plastikkirurg Bjørn Tore Haga.

Velkommen til Stavanger Plastikkirurgi.