Brystløft

Noen ønsker å løfte og eller forstørre de brystene man har fått utdelt fra naturens side, andre ønsker å erstatte ”forsvunne” eller slappere bryster etter svangerskap, amming eller vektendring.

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål? Fyll ut skjema og vi kontakter deg!

Vennligst ikke del personsensitive opplysninger i henvendelsen.

Har du bryster som henger mer enn du liker samtidig som du er fornøyd med størrelsen, kan du egne deg for et rent brystløft. Ønsker eller trenger du både løft og økt volum, kan et brystløft gjøres med samtidig innleggelse av en protese. Ønsker du løft og mindre brystvolum, kan en brystreduksjon gjøres samtidig med brystløft. Brystløft kan også være aktuelt om du ønsker å ta ut gamle brystproteser.

Det er med andre ord mange grunner til å ønske et brystløft. Målet med operasjonen er å flytte brystvevet oppover samtidig som overskudd av hud fjernes for å gi rundere, finere og høyere bryster. Inngrepet gir også mulighet for mindre brystvorter.

Her følger informasjon til deg som vurderer brystløft med eller uten silikonproteser. Selv om vi har forsøkt å gjøre den så utfyllende som mulig, anbefales en uforpliktende samtale med vår plastikkirurg for best innsikt i hva som passer for akkurat deg og dine bryster.

Hvem kan få brystløft?

Alle fysisk og psykisk friske kvinner med realistiske forventninger til hva som kan oppnås kan i utgangspunktet få brystløft. Er du eldre enn 40 år anbefales mammografi (røntgen av brystene) før operasjon.

De som ikke bør gjøre en slik operasjon er kjent blødersykdom, blodpropptendens, alvorlig psykisk sykdom og allergi mot bedøvelsesmidler. Misbruker du alkohol, medikamenter eller rusmidler skal du ikke opereres. Har du kjent genmutasjon for brystkreft (BRCA1/2) bør du ikke få lagt inn proteser uten å ha fjernet brystenes innhold først.  Amming må være avsluttet minst 3 måneder før operasjonen. Du kan ikke røyke minimum de siste 14 dagene før og etter operasjonen. Bruker du blodfortynnende medisiner må bruk av disse avklares med vår kirurg før operasjonen.

Hvordan foregår operasjonen?

Når bryster skal løftes vil det alltid foreligge for mye hud og ”overskuddet” må derfor fjernes. Med brystløft vil følgelig arrene i prinsipp bli de samme som ved brystreduksjon, det vil si rundt brystvortene og en linje nedover. Unntaksvis også et kortere arr i nedfolden under brystet eller kun rundt brystvortene. Ønskes eller behøves en protese for å få brystene til å bli større eller stikke mer frem, blir denne som regel lagt under brystmusklene. Du kan lese mer om proteser her.

Inngrepet foregår i sovende tilstand (narkose) med tillegg av lokalbedøvelse etter behov. Operasjonen tar ca to og en halv time og du vil normalt trenge et par timer med hvile på klinikken før du er klar for å reise hjem.

Etter operasjonen

Ved avreise fra klinikken bør du bli hentet av noen du kjenner, evt bli med deg i taxi. Du kan ikke kjøre hjem selv. Det første døgnet skal du ha en voksen sammen med deg og du bør oppholde deg innen to timers reiseavstand fra klinikken.

Ved avreise vil du av oss få grundig muntlig og skriftlig informasjon om normalt forløp og hva du skal gjøre de første dagene etter operasjonen. Sterke smerter etter operasjon er uvanlig, men de fleste har behov for smerte- og kvalmestillende medisiner i et par dager. Du vil få med deg medisiner og resepter av oss etter behov. Det er viktig at du har planlagt godt slik at du har mulighet til å holde deg i ro den første uken. Har du små barn trenger du for eksempel hjelp til løfting og liknende de første 2 ukene. Fravær fra arbeid er vanlig den første uken. Selskapeligheter bruker å gå bra etter ca 2 uker, mens tung fysisk aktivitet som løping og vekttrening bør utsettes til minst 6 uker etter operasjonen. Det er viktig i de første 6 uker etter operasjonen å bruke en støtte BH. Dette for å holde protesene på riktig plass. Generelt anbefales å bruke BH så mye som mulig etterpå for å bevare brystets form. Særlig gjelder dette når du trener. Det avtales som regel en gratis etterkontroll etter 3 måneder. Du bør ikke utsette arrene for sol de første 6 månedene.

Komplikasjoner

Som ved alle operasjoner kan det tilkomme problemer som blødning, infeksjon og sårproblemer, men dette er heldigvis uvanlig og våre ansatte er tilgjengelig for å hjelpe om noe slikt skulle skje.

Hvordan blir resultatet på lang sikt?

Det er ikke mulig å gjøre en slik operasjon uten å etterlate seg arr og utseendet på disse kan aldri forutsies helt. Men de blir som regel fine om du tidligere har vist evne til fin arrtilheling og følger våre instrukser nøye i forhold til arrbehandling. Arrene vil uansett alltid dekkes av BH/ badedrakt/ utringet kjole.

Brystløft gjøres fordi huden din har strukket seg etter påvirkning av vekten fra brystenes innhold. Det er derfor ofte å forvente at denne prosessen vil fortsette også etter en brystløftoperasjon. Særlig vanlig er det for eksempel at brystvorten beholder høyden bedre enn bunnen av brystet. Noen vil derfor kunne behøve korreksjoner senere hvis man ønsker å beholde resultatet. Når det gjelder proteser så er moderne proteser laget for å bli i kroppen livet ut. Det er derfor ingen grunn til å skifte de med mindre du har ubehag eller ønsker endring på grunn av endret kropp grunnet alder eller livsstil.

Du kan bestille uforpliktende konsultasjon hos vår plastikkirurg via e-post ved å fylle ut skjemaet bestill konsultasjon på denne siden, eventuelt ringe oss på telefon 51 55 85 00.

Medisinsk ansvarlig for operasjoner og inngrep er plastikkirurg Bjørn Tore Haga.

Velkommen til Stavanger Plastikkirurgi på Madla.