Fettsuging av haken

Permanent fettfjerning med fettsuging (også kalt liposkulptur) er etter brystforstørrelse det aller vanligst utførte kosmetisk kirurgiske inngrep i verden.

Bestill konsultasjon

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål? Fyll ut skjema og vi kontakter deg!

Kroppen vår er skapt slik at det er noen områder med ekstra mye fett som ikke så lett lar seg slanke bort. Ved å fysisk fjerne dette fettet ved fettsuging, vil cellene fjernes – for alltid! Skulle du gå opp i vekt senere, vil det fettsugde området alltid ha færre fettceller og du vil relativt sett legge på deg mindre her enn du ellers ville.

Fettsuging utført av kyndig plastikkirurg er derfor permanent og er ikke en metode som må forveksles med mer eller mindre useriøse ”ytre” metoder for fettfjerning («smelting») som tilbys på markedet der ute hvor du kan risikere å betale tusenvis av kroner for svært liten eller ingen effekt. Det finnes imidlertid nå et legemiddel med effekt på fett under haken, nemlig Belkyra som klinikken også tilbyr – les mer om Belkyra her.

Fettsuging av Hake (”dobbelthake”)

Mange sliter med for mye fett under haken mens ansiktet for øvrig ser bra ut. Fettsuging av området under haken kan hos de aller fleste gjøres med godt resultat da overliggende hud vil trekke seg sammen og gi en fin bedring av hake-halsprofil.

Hvordan foregår operasjonen?

Avhengig av hvor fettsugingen skal gjøres og hva som er avtalt, vil du enten få narkose eller utvidet lokalbedøvelse under operasjonen. Er det kun haken, er det som regel ikke nødvendig med narkose. Selve inngrepet gjøres ved at kirurgen først setter inn en blanding av lokalbedøvelse og vann før fettet tas skånsomt ut med en spesiallaget kanyle. Det blir ingen store arr etter operasjonen, kun to bittesmå merker etter disse tynne kanylene.

Etter operasjonen

Etter operasjonen kan du ligge og hvile på klinikken i knapt en time. Deretter kan du reise hjem ved å bli hentet av noen du kjenner eller kjøre selv om du kun har fått lokalbedøvelse.

De første dagene kan du kjenne deg noe øm og hard i det opererte området. Det er lurt å ta det helt med ro de første 2-3 dagene, deretter kan vanlig lett aktivitet gjenopptas. Tung fysisk aktivitet som løping og vekttrening bør utsettes til ca 3-4 uker etter operasjonen. Du kan gå på jobb allerede dagen etterpå om du har fysisk lett jobb. Det er likevel viktig at du har planlagt det slik at du har mulighet til å holde deg i relativ ro den første uken etter operasjonen.

Under operasjonen blir det laget en rekke med tynne ”luftkanaler” hvor det tidligere var fett. For å presse hulrommene sammen og på den måten få den nye slankere figuren, er det viktig å bruke kompresjonstøy i totalt 2-3 uker etterpå for å gjøre resultatet så godt som mulig. Den første uken skal det sitte på dag og natt uten å bli tatt av en eneste gang. Etter en uke kan du dusje (og eventuelt vaske kompresjonsplagget). Det er vanlig at det kommer bedøvelsesvæske og blod fra såråpningene de første dagene. Over de små hudåpningene som ble laget, er det satt små papirstrips. Disse skal normalt sitte på i to uker før du tar de av. Sting vil forsvinne av seg selv etter et par uker. Etter to uker med papirstrips, kan du skifte til vanlig medisinsk tape. Denne tapen skiftes ca en gang i uken – ikke for ofte fordi det gir sårhet og forstyrret arrdannelse, men heller ikke så sjelden at den blir veldig skitten. Tapen skal sitte på til arret ikke lenger er rødt eller rosa. Du vil få full informasjon om dette fra oss etter operasjonen.

Etter noen dager vil det være vanlig at det opererte området kan hovne opp noe. Det kan også komme en blålig misfarging av huden. Dette er helt normalt og gir seg innen få uker. Det endelige resultatet etter operasjonen kommer etter minst 3-6 måneder.

Hvem kan få fettsuging?

Fettsuging kan gjøres hos psykisk og fysisk friske voksne i alle aldre.

Det er noen sykdomstilstander som gjør at man ikke skal opereres. Dette er for eksempel kjent blødersykdom, blodpropptendens, alvorlig psykisk sykdom og allergi mot bedøvelsesmidler. Bruk av blodfortynnende medisiner avtales med legen i god tid før operasjonen.

Komplikasjoner

Komplikasjoner etter slike inngrep er svært sjeldne og fettsuging gjort på riktig måte kan anses som trygt. Det kan oppstå nummenhet og ømhet i huden, dette bruker å gi seg i løpet av maksimalt et års tid. Det kan oppstå ujevnheter, dette kan skje uansett hvilken metode for fettsuging som gjøres. Noen ganger vil de kunne korrigeres i ettertid. Ofte tolereres mindre ujevnheter godt da den slankere figuren uansett er å foretrekke.

Resultat etter operasjonen

Målet med operasjonen er å ta bort fettoverskuddet. Det endelige resultatet er ikke bare avhengig av hvor mye fett som fjernes, men også kvaliteten og hvor elastisk den overliggende huden er. For de aller fleste vil huden trekke seg fint inn etter fettsuging. Mange lurer på hva som er beste metoden av vanlig fettsuging eller Belkyra for å fjerne dobbelthaken og kort fortalt er fettsuging både billigere og raskere enn Belkyra, mens med Belkyra slipper du å gå med støttebandasje samt at det er et mindre «inngrep» i seg selv.

Vi håper dette har gitt deg noe av den informasjonen du trenger angående fettsuging av haken. For mer informasjon eller bestille operasjon så kan du bestille uforpliktende konsultasjon hos vår dyktige og erfarne plastikkirurg ved å fylle ut kontaktskjema på denne siden eller via e-post klinikk@stapla.no. Du kan også ringe oss på telefon 51 55 85 00.

Velkommen til oss i Stavanger Plastikkirurgi!