Mindre håndoperasjoner

Håndkirurgi hører til utdannelsen av plastikkirurger i Norge og våre kirurger er derfor godt trente håndkirurger.

Bestill konsultasjon

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål? Fyll ut skjema og vi kontakter deg!

Vennligst ikke del personsensitive opplysninger i henvendelsen.

Håndkirurgi hører til utdannelsen av plastikkirurger i Norge og våre kirurger er derfor godt trente håndkirurger. Vi kan derfor tilby mindre håndkirurgiske inngrep på klinikken. Det er likevel slik at håndkirurgi i all hovedsak er en offentlig oppgave og fastlegen din kan henvise deg for dette. Vi tilbyr derfor kun inngrep som du ikke får dekket via det offentlige.

Carpal tunnel syndrom

Dette er trolig det aller vanligste håndproblemet og utarter seg som nummenhet i tommel, pekefinger og langfinger. Mange har ubehag også oppover armen og kan ha en tendens til å miste ting. Det kan bli verre om natten og ofte må man riste hånden for å bli bedre.

Grunnen til disse symptomene er at en stor nerve ligger i klem i håndleddet. Dette kan som regel med godt resultat opereres ved at leddbåndet som ligger over nerven klippes opp. Inngrepet varer i bare 5 minutter og gjøres i lokalbedøvelse som settes med tanke på at det skal gjøre så lite vondt som mulig. Til tross for kort operasjonstid, bør man likevel være klar over at det kan ta relativt lang tid, gjerne 2-3 uker, etter operasjonen før du kan bruke den igjen til full belastning. Du har rett på sykemelding etter et slikt inngrep om du ikke klarer å utføre dine vanlige arbeidsoppgaver.

Springfinger (triggerfinger)

Dette er en vanlig tilstand hvor fingeren ”knepper” eller låser seg fast i bøyd stilling. Grunnen til dette er at en eller annen form for irritasjon på senen gjør at den blir fortykket og det kan bli trangt når senen skal passere trange senebånd. Behandlingen av springfinger kan være enten med kortisoninjeksjon eller med en liten operasjon på ca 5 minutter i lokalbedøvelse hvor et bestemt trangt lite senebånd klippes av. Etter inngrepet vil det som regel bare ta noen dager før du er i vanlig aktivitet igjen. Du kan ha rett på sykemelding etter et slikt inngrep om du ikke klarer å utføre dine vanlige arbeidsoppgaver.

Ganglion (seneknute)

En annen meget vanlig tilstand i hånden er ganglion. Dette er en hard knute som stikker ut fra hånden, vanligst på baksiden av håndleddet. Et ganglion er enkelt forklart en utposning fra et ledd eller sene og er helt ufarlig. Ganglion kan imidlertid gi smerter og ømhet og dessuten kan det være kosmetisk uakseptabelt å gå med en stor kul på hånden.

Operasjon for ganglion gjøres i lokalbedøvelse og avhengig av størrelsen på inngrepet vil du være på jobb igjen relativt raskt. Du kan ha rett på sykemelding etter et slikt inngrep om du ikke klarer å utføre dine vanlige arbeidsoppgaver.

Hvem kan opereres?

Alle kan i utgangspunktet opereres så lenge kirurgen har grunn til å tro at det er riktig diagnose. Bruker du blodfortynnende medisiner må bruk av disse avklares med vår kirurg før operasjonen.

Hvordan foregår operasjonene?

Operasjonen gjøres i lokalbedøvelse som settes på en slik måte at det gir minst mulig ubehag. Såret lukkes med sting som skal gi penest mulig arr. For alle håndoperasjoner gjelder at for å se godt må det ikke være noen blødning. Derfor får du en stram ”blodtrykksmansjett” rundt overarmen i den korte tiden operasjonen varer.

Etter operasjonen

Avhengig av hva som er gjort, vil det være behov for hvile av hånden i fra noen dager til få uker. De fleste håndkirurgiske inngrep krever litt egeninnsats med opptrening, dette vil du få informasjon om på klinikken. Som regel vil det være sting som må tas etter ca to uker. Dette kan gjøre hos oss uten ekstra kostnad, eventuelt hos fastlege eller annen kyndig person.

Du kan bestille uforpliktende konsultasjon hos vår plastikkirurg via e-post ved å fylle ut skjema til høyre på siden, eventuelt ringe oss på telefon 51 55 85 00.

Medisinsk ansvarlig for operasjoner og inngrep er plastikkirurg Bjørn Tore Haga.

Velkommen til Stavanger Plastikkirurgi på Madla!