Nedre øyelokksoperasjon

Øynene er vinduet til sjelen er et utrykk som stammer helt tilbake fra romertiden, og som illustrerer godt øynenes emosjonelle betydning når vi ser på et ansikt.

Bestill konsultasjon

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål? Fyll ut skjema og vi kontakter deg!

Vennligst ikke del personsensitive opplysninger i henvendelsen.

Etter hvert som vi blir eldre skjer det i varierende grad en rekke endringer med området rundt øynene våre, forandringer som til sammen gir et uttrykk mange opplever som trett og trist. Øyenbrynene synker nedover, det dannes overskudd med slapp hud som gir rynker over og under øynene, på sidene (kråketær) og mellom øyenbrynene (sinterynken).

Under øynene kan det dannes poser, først synlig om morgenen og når man er trøtt, men etter hvert kan de bli permanente og dermed synlig hele dagen. Disse posene er fett som stikker ut på grunn av slapt omliggende støttevev. Det er også en tendens mot at den tykke stramme huden man hadde som ung gradvis forsvinner og huler ut området rundt fettposene. Et typisk problem man også kan se er noe som på engelsk kalles tear-trough som kan oversettes til en tårevei, det vil si at det dannes en grop i overgangen mellom øyehulen og kinnet slik at en tåre ikke lenger renner ned men følger denne tåreveien og går utover på kinnet i stedet for å renne nedover. Denne gropen kan på grunn av skyggen av underliggende vev få en mørk farge slik at det blir mørke groper her som tar bort oppmerksomhet fra øynene dine.

Oppsummert kan man si at det finnes tre problemer som kan oppstå i området under øynene: for mye slapp og rynkete hud, synlige fettposer og en mørk grop inn mot kinnet. For de to førstnevnte, nemlig overskudd av hud og poser under øynene, er det kirurgi som gjelder. Enten alene eller i kombinasjon med hudforbedrende tiltak som et medisinsk kremprogram, kjemisk peeling, laser og/eller injeksjonsbehandling. Den sistnevnte kan som regel fint forbedres av en erfaren behandler med en filler av typen Restylane, eller injeksjon med eget fett.

Hvem kan ta en nedre øyelokksoperasjon?

Alder spiller ikke en stor rolle når det gjelder operasjon. For mange vil dette være naturlige forandringer som kommer tidlig, det vil si at det kan være synlige fettposer allerede i 20-årene. For andre vil dette komme med økende alder, overdreven soling, alkoholinntak og kanskje særlig røyking.

For å sikre rask tilheling og redusere risiko, er det viktig at røykere stopper nikotinbruk helt eller reduseres til et absolutt minimum de siste 14 dagene før operasjonen. Bruker du blodfortynnende medisiner må bruk av disse avklares med vår kirurg på forhånd. Har du spesielle øyesykdommer, må operasjonen godkjennes av din øyelege først.

Hvordan foregår operasjonen?

Det er i utgangspunktet to operasjoner som kan gjøres. Har du kun problemer med fettposer og ellers lite overskudd av hud og av god kvalitet, kan man gå inn fra innsiden av øyelokket og hente ut fettoverskuddet. Dette gir ingen synlige arr etterpå. Denne operasjonen gjøres best i narkose. Har du overskudd av hud i området, må en liten stripe av dette tas bort for fullgodt resultat. Da vil man legge arret like under øyelokkskanten for å kunne komme til å ta bort eventuelle fettposer og fjerne hudoverskuddet. Dette er et inngrep som varer i ca en time i lokalbedøvelse og gir normalt sett pene og svært lite synlige arr. Hva slags inngrep som passer best for deg avklares etter samtale med vår plastikkirurg.

Etter operasjonen

Etter operasjonen skal du på klinikken slappe av i en god stol i ca en time med avkjølende øyemaske. Dette for å redusere hevelse og blødning. Deretter kan du reise hjem ved å bli hentet av noen du kjenner. Du kan ikke kjøre hjem selv. Det første døgnet skal du ha en voksen sammen med deg. Den første dagen kan du fortsette å bruke kjølende øyemaske ca 10 minutter hver time. De første 2-3 dagene skal du både sitte og sove med overkroppen høyt. Øynene trenger ro og du bør derfor ikke lese eller se TV de første 2-3 dagene.

De første 1-2 ukene vil det være varierende grad av hevelse og blålig misfarging rundt øynene. Bruk solbriller i denne perioden, de både skjuler og beskytter. Kontaktlinser kan brukes etter 14 dager, det samme gjelder sminke. Det er svært uvanlig med store smerter etter et slikt inngrep, normalt sett vil det være tilstrekkelig med paracet ved behov. Opplever du kløe, hjelper det som regel å klø like i nærheten, eventuelt kan du trykke forsiktig på såret med en klut med kaldt vann.

Når det gjelder aktivitet så skal du ta det helt med ro de første 2-3 dagene, deretter kan vanlig lett aktivitet gjenopptas. Selskapeligheter bruker å gå bra etter ca 2 uker mens tung fysisk aktivitet som løping, vekttrening og seksuell aktivitet bør utsettes til 4-6 uker etter operasjonen. Du bør ikke utsette arrene for sol de første 3 månedene. Bruk helst skygge, eventuelt en god solkrem med minst faktor 20-30, og smør ofte.

Komplikasjoner

Komplikasjoner etter slike inngrep er svært sjeldne. Tas for mye hud kan man få problemer med å lukke øyet. Som regel er dette forbigående men en svært sjelden gang kan dette bestå, derfor er vi alltid forsiktig med hvor mye hud som eventuelt tas bort. Blødning, infeksjon og stygge arr kan forekomme her som ved alle inngrep, men er også svært sjeldent.

Resultat etter operasjonen

Målet med operasjonen er å forynge og forbedre området under øynene dine. Rynkete, slapp hud og poser blir mindre fremtredende og gir mer fokus til øynene dine.  Vær imidlertid klar over at aldringsprosessen fortsetter naturlig nok også etter operasjonen, noe som kan gjøre ytterligere operasjoner nødvendig 5-10 år senere igjen for å opprettholde effekten. Hudforbedrende behandlinger som injeksjonsbehandling, restylane, peelinger og medisinske hudkremer anbefales for å bremse utviklingen og gi best mulig hudkvalitet.

Bestill time til uforpliktende konsultasjon i dag ved å fylle ut skjemaet «Bestill konsultasjon» på denne siden, her kan du også sende oss spørsmål om det er noe du lurer på angående inngrepet. Du kan selvsagt også ringe oss på telefon 51 55 85 00.

Medisinsk ansvarlig for operasjoner og inngrep er plastikkirurg Bjørn Tore Haga.

Velkommen til oss på Stavanger Plastikkirurgi!