Øvre øyelokksoperasjon

”Øynene er vinduet til sjelen” er et utrykk som stammer helt tilbake fra romertiden og illustrerer godt øynenes betydning når vi ser på et ansikt.

Bestill konsultasjon

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål? Fyll ut skjema og vi kontakter deg!

Vennligst ikke del personsensitive opplysninger i henvendelsen.

Etter hvert som vi blir eldre skjer det i varierende grad en rekke endringer med området rundt øynene våre, forandringer som til sammen gir et ”trett og trist” uttrykk. Øyenbrynene synker nedover, det dannes overskudd med slapp hud som gir rynker over og under øynene, på sidene (”kråketær”) og mellom øyenbrynene (”sinterynken”). Dannes det for mye hud på de øvre øyelokkene vil øynene ”forsvinne” litt etter litt og i verste fall føre til at du får mindre synsfelt.

Enten du ønsker å ta bort hud i øvre øyelokksområdet for kosmetiske grunner eller for synsfeltets skyld, vil det være et av to inngrep som er aktuelt. For de med svært lavthengende øyenbryn vil den beste løsningen være et panneløft. For de fleste er det likevel tilstrekkelig å gjøre en såkalt øvre øyelokksplastikk hvor overskuddet av hud og eventuelt fett tas bort. Dette er en meget populær operasjon som ofte gir ”usynlige” arr og lite ubehag for de fleste.

Vår plastikkirurg har årelang erfaring med øyelokksplastikker og har utviklet en særlig ekspertise på å utføre øvre øyelokksplastikk med minst mulig arr og mest mulig naturlig resultat. Det er ikke det samme hvem som opererer deg angående dette. Kom til konsultasjon på klinikken for lære mer om hva som kan gjøres for akkurat deg.

Les videre for mer informasjon om denne operasjonen og hvilke muligheter den kan gi:

Hvem kan ta en øvre øyelokksplastikk?

Med økende alder blir det mer hudoverskudd og dermed økende etterspørsel etter øvre øyelokksplastikk. For noen vil det allerede i 30 årene være aktuelt med en slik operasjon, mens det vanlige er fra 40-50 års alderen.

For å sikre rask tilheling og redusere risiko, er det viktig at røykere reduserer nikotinbruk til et absolutt minimum de siste 14 dagene før operasjonen. Bruker du blodfortynnende medisiner (Albyl E, Dispril, Globoid osv) må disse ikke brukes de siste 10 dagene før operasjonen. Bruker du andre blodfortynnende som Marevan gjelder egne regler og dette må avklares med vår kirurg. Har du spesielle øyesykdommer, må operasjonen godkjennes av din øyelege først.

Hvordan foregår operasjonen?

Kirurgen markerer hvor mye hud som skal fjernes mens du sitter. Deretter får du lokalbedøvelse før operasjonen begynner. Inngrepet varer bare i underkant av en time og gjøres ved å fjerne en stripe med hud slik at resten av huden som er igjen blir passe stramt. Det tas også med en liten stripe med underliggende muskel i mange tilfeller. For de som har overskudd med fett eller såkalte fettposer så fjernes også disse. I slike tilfeller blir operasjonen av noen minutters lengre varighet. Arret plasseres slik at det blir minst mulig synlig i overkanten av øyelokket. For de fleste vil det ikke vises etterpå ved åpne øyne. Det plasseres også slik at øye skal se mest mulig ”forynget” ut etterpå.

Etter operasjonen

Etter operasjonen skal du slappe av i en god stol med avkjølende øyemaske på klinikken i ca en time. Dette for å redusere hevelse. Deretter kan du reise hjem ved å bli hentet av noen du kjenner. Du kan ikke kjøre hjem selv. Det første døgnet skal du ha en voksen sammen med deg. Den første dagen kan du fortsette å bruke kjølende øyemaske ca 10 minutter hver time. De første 2-3 dagene skal du både sitte og sove med overkroppen høyt. Øynene trenger ro og det er anbefalt å ikke lese eller se TV de første 2-3 dagene.

De første 1-2 ukene vil det være varierende grad av hevelse og blålig misfarging rundt øynene. Bruk solbriller i denne perioden, de både skjuler og beskytter. Kontaktlinser kan brukes etter 14 dager, det samme gjelder sminke. Opplever du kløe, hjelper det som regel å klø ”like i nærheten”, eventuelt kan du trykke forsiktig på såret noen få ganger med en klut med kaldt vann.

Vanlig lett aktivitet gjenopptas etter et par dager. Selskapeligheter bruker å gå bra etter ca 2 uker mens tung fysisk aktivitet som løping, vekttrening og seksuell aktivitet bør utsettes til 4-6 uker etter operasjonen. Du bør ikke utsette arrene for sol de første 3 månedene. Bruk helst skygge, eventuelt en god solkrem med minst faktor 20-30 og smør ofte.

Komplikasjoner

Komplikasjoner etter et slikt inngrep er svært sjeldne. Blødning, infeksjon og synlige arr kan skje her som ved alle inngrep, men er også svært uvanlig og du vil få hjelp av oss på klinikken om noe slikt mot formodning skulle skje.

Resultat etter operasjonen

Målet med operasjonen er ikke bare å bevare synsfeltet ditt, men også å forynge og forbedre området over øynene dine. Overskuddet av hud forsvinner og gir mer fokus mot øynene dine.  Vær imidlertid klar over at aldringsprosessen fortsetter også etter operasjonen, noe som hos enkelte kan gjøre ytterligere operasjon nødvendig 5-10+ år senere for å opprettholde effekten. Ved aldrende og/eller solskadet hud, anbefales det veldig at du vurderer supplementerende hudbehandlinger som botoxfillere (juvederm)peelinger og medisinske hudkremer. Dette er behandlinger som nå utføres en rekke steder, men som krever høy ekspertise for å virkelig utnyttes til det fulle. Og det får du hos oss!

Bestill time til uforpliktende konsultasjon i dag ved å fylle ut skjemaet «Bestill konsultasjon» på denne siden, her kan du også sende oss spørsmål om det er noe du lurer på angående inngrepet. Du kan selvsagt også ringe oss på telefon 51 55 85 00.

Medisinsk ansvarlig for operasjoner og inngrep er plastikkirurg Bjørn Tore Haga.

Velkommen til oss på Stavanger Plastikkirurgi!