Rynkebehandling med botulinum toksin

Sammen med solen er bruk av musklene i ansiktet de viktigste årsakene til at vi får rynker i ansiktet.

Bestill konsultasjon

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål? Fyll ut skjema og vi kontakter deg!

Vennligst ikke del personsensitive opplysninger i henvendelsen.

Botulinum toksin er et legemiddel som på få år blitt allment akseptert brukt til rynkebehandling over store deler av verden og brukes nå av millioner av mennesker årlig. Grunnen til dette er fordi botulinum toksin brukt i de dosene som er vanlig i rynkebehandling er meget trygt og har en effekt på rynker i deler av ansiktet som ingen kremer eller andre behandlinger er i nærheten av!

Hva er botulinum toksin?

Sammen med solen er bruk av musklene i ansiktet de viktigste årsakene til at vi får rynker i ansiktet. Vi har ca 70 ulike muskler i ansiktet som skal formidle det vi til enhver tid føler. Over disse musklene ligger huden som strekkes og brettes i takt med bevegelsene til musklene. Med økende alder blir huden tynnere og mindre elastisk og da vil det for mange allerede fra slutten av 20 årene komme et økende antall furer eller rynker i huden som ligger over de mest aktive musklene. Man kan derfor faktisk si at det er våre livserfaringer: gleder og bekymringer som bokstavelig talt setter sine spor i ansiktshuden.

Botulinum toksin er et naturlig proteinet som hindrer signalet fra en nerve å komme frem til en muskel. Dette fører til at muskelen aldri får beskjed om å trekke seg sammen og fører følgelig til at overliggende hud heller ikke krøller seg. Resultatet? Glattere hud og dermed mindre rynker! En positiv ekstraeffekt for noen er i tillegg at botox også reduserer hodepine- og migreneplager. Dette tror man skyldes at man ikke klarer å bruke/overspenne ”bekymringsmusklene” i hodet. Botulinum toksin selges blant annet under navnene botox, vistabel og dysport i Norge.

Er det noen bivirkninger med botulinum toksin?

Det har i svært sjelden grad vært påvist alvorlige bivirkninger med botulinum toksin behandling. Flere millioner mennesker har blitt vellykket rynkebehandlet de seneste årene og det er svært sjeldent påvist noen reaksjoner mot selve stoffet. Botulinum toksinbehandling innenfor anbefalte doseringer kan derfor anses å være meget trygt.

Som følge av selve stikket kan det oppstå litt rødhet og ømhet. Dette er relativt vanlig og forsvinner innen en dag eller to. Sjeldnere kan det oppstå en liten blåflekk som forsvinner i løpet av noen dager. Noen får også mild til moderat hodepine de første dagene (men det er mye vanligere at man mister hodepinen sin av botulinum toksin!!)

Hvor lenge varer en botulinum toksin behandling?

Vanligvis varer effekten av botulinum toksin i ca 3 måneder. Men huden vil i løpet av denne tiden ha begynt å tilhele arrlinjene, noe som gjør at huden ofte blir penere i lengre tid enn dette. Og særlig gjelder dette ved flere behandling med botulinum toksin over tid. Mange slutter også med ”uvaner” som å heve øyenbrynene eller å trekke øyenbrynene sammen, som gjør at effekten sitter lengre i. Det er likevel anbefalt at man gjentar botulinum toksinbehandlingen 2-4 ganger i året avhengig av ønsket effekt. En annen effekt av botulinum toksin er at overskuddet av hud i det behandlete området minker. Man kan si at deler av aldringsprosessen i huden akkurat der ikke bare stopper opp, men også skrus en viss tid tilbake. Så selv om du slutter med botulinum toksin, vil huden starte fra et ”tidligere” tidspunkt enn ellers og derfor kan man si at den positive effekten av botulinum toksin vil du ha med deg hele livet!

Etter behandling med botulinum toksin

Det er fint om du prøver å bruke musklene aktivt de neste dagene etter en behandling. Du vil relativt raskt merke at det blir vanskeligere å bevege de behandlete musklene, men det vil som regel ta fra 2-3 og opptil 7 før full effekt er oppnådd. Til å begynne med er det mange som føler dette noe uvant, men hvis du har bilder av deg selv før behandlingen vil du kunne se at huden nå slapper av og at rynkelinjene nå skal få tid til å leges. Make-up kan du ha en times tid etter behandlingen.

Hos oss gjøres alle botulinum toksinbehandlingene av meget erfaren plastikkirurg, han har gjort slike behandlinger siden 2003 og lært opp en lang rekke behandlere opp igjennom årene. Du er dermed hos oss i de aller beste hender!

Ring oss i dag på telefon 51 55 85 00 for å bestille time til behandling eller en uforpliktende konsultasjon! Eventuelt kan du alltids sende inn en forespørsel på «Bestill konsultasjon» skjema på denne siden eller epost til: Klinikk@stapla.no

Medisinsk ansvarlig for injeksjoner er plastikkirurg Thale Riisøen.

Velkommen til Stavanger Plastikkirurgi!