Operasjon for migrene

Ca 10-15% av den voksne befolkningen lider av migrene. Migrene er gjentagende hodepine av moderat til alvorlig grad. Ofte oppstår hodepinen i den ene halvdelen av hodet og varer i noen timer til dager.  Ca 1 av 5 kvinner og 1 av 15 menn lider av tilstanden. Starter ved puberteten og forverres etter hvert som man blir eldre. Migrene er en av de hyppigste årsaker til sykefravær i Norge. 

Bestill konsultasjon

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål? Fyll ut skjema og vi kontakter deg!

Vennligst ikke del personsensitive opplysninger i henvendelsen.

Symptomer

Ofte ensidig pulserende hodepine som varer 4-72 timer. Smertene er ofte ledsaget av kvalme og brekninger, lysskyhet og lyd følsomhet. Smertene kan være på begge sider av hodet eller starte på den ene siden og spre seg til begge sider. 

Følgende symptomer kan forekomme. Sløret syn, tett nese, anoreksi, sult, diare, magesmerter økt vannlating ansikts blekhet, varme – eller kuldefølelse, svetting.

Årsak

Årsaken til denne lidelsen er ikke fullstendig klarlagt. Tidligere mente man at migrene skyldtes sammentrekninger og deretter utvidelse av arteriene rundt hjernen. 

Etter hvert har man utviklet teorier om at det kan være perifere triggerpunkter som kan være årsaken til migrene. Identifisering og behandling av disse perifere triggerpunktene gir ytterligere behandlingsmulighet for pasienter med migrene. 

Perifer nervedekompresjon

Perifer nervedekompresjon er ikke en ny behandlingsmetode. Helt siden 1960 tallet har man behandlet occipital hodepine (dvs hodepinesmerter i bakhodet) med nervedekompresjon av occipitalis major (GON) og occipitalis minor (LON). 

Man kom på sporet av denne behandlingsformet etter at mange pasienter rapporterte bedring av hodepine etter å ha blitt operert med endoskopisk panneløft som er en kosmetisk operasjon. Man trodde en periode at det var muskulaturen mellom øyenbrynene som gav plagene og det ble gjort forsøk med deling av muskulatur mellom øyenbryn og på neseryggen som forsøk på å behandle frontal hodepine, imidlertid hadde dette begrenset effekt. 

Etter hvert har man utviklet en metode hvor man løsner omkring nervene (supraorbitalis og supratrochleraris) som ligger på øvre orbitakant (øyehulen). 

Nyere forskning viser at opp mot 90% av pasienter med denne type hodepine kan ha god effekt av operasjon. 

Klassiske symptomer på at du kan være kandidat for migreneoperasjon

Mange pasienter beskriver at hodepinen begynner bak øynene eller i pannen over øyenbryn. Det kan være lokalisert på kun en eller begge sider. Etter hvert kan det utvikles til et fulminant hodepineanfall. Andre pasienter opplever hodepine som starter i nakken og sprer seg oppover bakhodet. 

Diagnose av supraorbital rim syndrom (SORS) Frontal hodepine

Diagnose av supraorbital rim syndrom (SORS) stilles ved en sykehistorie med smerte som oppstår frontalt i panne samt ved ømhet ved palpasjon av disse nervene på orbitakanten, samt betydelig symptom forbedring ved injeksjon av lokalbedøvelse omkring disse nervene. 

Diagnose av kompresjon av occipitalis major og minor nervene i nakken

Ved smerter som oppstår i nakken, og stråler oppover bakhodet kan pasienten ofte angi et nøyaktig punkt bak i nakken hvor smertene er lokalisert.

Ved anfall kan man teste hvorvidt pasienten er kandidat for operasjon ved å injisere lokalbedøvelse omkring nervene. 

Operasjon for frontal hodepine 

Operasjonen foregår i narkose. Den kan godt kombineres med en øvre øyelokksplastikk dersom det er indikasjon for det. Det legges et snitt på øvre øyelokk. Kirurgen dissekerer seg inn til den benete kanten i øvre del av øyehulen. Vi følger denne innover mot neseroten. Her finner vi nervene som kommer ut av øyehulen. 

Disse kalles supraorbitalis og supratrochlearis. Disse nervene kan gå i kanal gjennom beinet (orbita) eller en kanal som dannes av en tynn hinne omkring nerven. Ofte går nerven sammen med både en arterie og vene. Disse to nervene friprepareres slik at de får bedre plass. Hos noen løsnes bindevevet som strammer rundt nervene, mens hos andre må man meisle litt i beinet for å frigjøre nerven. 

Operasjon for nakkehodepine

Operasjonen foregår i narkose. Det legges en insisjon i midtlinjen i nakken. Nerven kommer opp gjennom muskulaturen i nakken. Stramme drag rundt nerven deles. Nerven følges oppover langs hodeskallen, kryssende blodkar som kan klemme på nerven deles.

Resultater 

Forskning viser at i de tilfellene hvor nervene ligger i klem og blir løsnet har opptil 90% av pasientene som blir operert god effekt på hodepinen. Mange blir kvitt hodepinen umiddelbart etter operasjonen, men de fleste blir sakte men sikkert bedre i løpet av noen måneder. Mange opplever en periode med nedsatt følelse i panne og hodebunn etter operasjonen, men dette kommer vanligvis tilbake. 

Bjørn Tore Haga, Stavanger Plastikkirurgis nye klinikksjef, har operert pasienter med denne diagnosen i flere år. Han er den første kirurgen i Norge som utfører denne operasjonen. Les mer om hans erfaring her. 

Dersom du er plaget med hodepine anbefaler vi deg å bestille time til vurdering for å kartlegge om du kan være kandidat for operasjon.

Bestill time til uforpliktende konsultasjon i dag ved å fylle ut skjemaet «Bestill konsultasjon» på denne siden, her kan du også sende oss spørsmål om det er noe du lurer på angående inngrepet. Du kan selvsagt også ringe oss på telefon 51 55 85 00.

Medisinsk ansvarlig for operasjoner og inngrep er plastikkirurg Bjørn Tore Haga.

Velkommen til oss på Stavanger Plastikkirurgi!