– Motivasjonen ligger i å hjelpe folk!

Lett tilgjengelig ved Madlakrossen, men likevel diskré tilbaketrukket og usjenert, ligger Stavanger Plastikkirurgi.

Vel inne i de lyse og moderne lokalene ønskes du velkommen av en hyggelig dame, og legger umiddelbart merke til at smilet når øynene, slik det gjerne gjør når varmen og engasjementet er genuint. Du har akkurat møtt Silje Rydh-Rødal, klinikkens daglige leder.

– Velkommen, sier hun, og er stille noen sekunder mens du ser munterheten bygge seg opp i ansiktet foran deg.

– Og nå prøver du å kikke diskré mens du lurer du på om jeg har tatt noen operasjoner og pyntet på noe, ler hun.
– Alle gjør det første gangen de kommer inn her!

Ikke nødvendigvis forfengelighet

Silje står for den daglige driften av klinikken, hvilket innebærer kundekoordinering, service og administrasjon. Hun er offentlig godkjent omsorgsarbeider og helsefagarbeider og har siden 2014 bidratt til at klinikkens pasienter får en best mulig opplevelse på den reisen de har lagt ut på. Første steget er å bryte isen og gjøre møtet med plastikkirurgiens verden litt mindre skummel og dramatisk, en øvelse hun mestrer til fullkommenhet. Når isen er brutt, kan hun ha en ordentlig dialog med kunden.

– Folk er gjerne litt ekstra sjenerte nå de kommer inn her første gangen. De har kanskje sett noen influensere eller noen på TV som har dratt det vel langt når det gjelder inngrep, og er usikre på om de selv kanskje har blitt i overkant jålete siden de kommer hit. Slik er det ikke i virkeligheten, slår hun fast.

– Som regel handler det om reelle problemer som skal løses, og ikke om forfengelighet.

Kunden er deg og meg

Populærforestillingen om plastikkirurgi-kunden som en klorbleket blondine med e-cup og trutmunn som tar den ene operasjonen etter den andre, er både feil og karikert, kan Silje melde.

– Den typiske kunden er en dame som har rundet 40, gjerne med barn, som bare vil «fikse den ene greia,» og hun er vanligvis fornøyd med det ene inngrepet.

Selv om en kundegruppe er hyppigere representert enn andre, er Silje tydelig på at plastikkirurgi ikke er for en engere krets.

– Kundene er deg og meg. De er vanlige folk i alle aldre og av begge kjønn med problemer de ønsker løst. Kanskje har de litt ekstra rundt midjen de ønsker å bli kvitt, bryster de føler har blitt litt slappe etter å ha ammet tre barn, eller kanskje de bare synes rynkene har blitt litt for synlige litt for tidlig. Mange kommer med ting de har slitt med siden barneårene, men har kviet seg for å snakke med noen om, enten fordi det er pinlig eller litt tabu; være seg utstående ører, kjønnslepper som gir dem fysisk ubehag og smerter, eller mannlige kunder med forstørrede brystkjertler. Dette er ikke akkurat slikt man uten videre diskuterer med venner eller familie, men problemet er likevel reelt og kan løses. Det er kanskje ikke livstruende, men om vi kan hjelpe deg med noe som har plaget deg i årevis, vil det ofte ha en positiv effekt rent psykisk. Mange kunder går herfra litt rettere i ryggen enn da de kom, smiler hun.

Trygghet og forventninger

Silje har mange års erfaring i bransjen. Hun har sett det meste før, og har en egen evne til å ufarliggjøre og snakke åpent med kunden om det hen kanskje synes er pinlig å snakke om.

– Dessuten har jeg – akkurat som legene – absolutt taushetsplikt. Diskresjon er en selvfølge hos oss. Pasientene er i en sårbar situasjon når de kommer inn så det er viktig at de føler seg trygge, forstått og ivaretatt.

Hun påpeker også viktigheten av at kundens forventninger er i tråd med hva som faktisk kan oppnås.

– Kunden må forstå at de kanskje ikke vil oppnå idealkroppen de ønsker. De kan ikke komme med et bilde av forbildet sitt og si «slik vil jeg se ut etterpå.» Det er særlig viktig at man har realistiske forventninger til resultatet.

– Vi er ute etter kundens motivasjon for å gjøre et eventuelt inngrep; om det er kundens eget ønske eller om det er ytre påvirkningsfaktorer som spiller inn.

På mange måter kan man si at hun screener potensielle pasienter.

– Vi er 100 % ærlige med pasienten om hvorvidt vi er enige i at et inngrep er nødvendig eller ikke.
Det har vært tilfeller hvor vi har avvist pasienter fordi de rett og slett er fine og bra nok som de er, og at vi ikke tror de vil bli enda penere fordi om de får en operasjon. De gangene har vi vært nøye med å fortelle hvorfor, og kanskje henvist til andre instanser som er bedre egnet.

– Vi er ikke her for å selge operasjoner, men er en seriøs aktør, og vi skal kunne gå hjem fra jobb med god samvittighet smiler hun, og tilføyer:
– Vår motivasjon ligger i å hjelpe folk!