Brystreduksjon kvinner

Uansett grunn til å opereres så er brystreduksjon et inngrep med stor pasienttilfredshet hvor de fleste får bryster med mindre størrelse, rundere fasong og også et løft tilbake mot ”der de var for mange år siden”.

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål? Fyll ut skjema og vi kontakter deg!

Vennligst ikke del personsensitive opplysninger i henvendelsen.

Å gå med for store bryster kan være plagsomt. Smerter og ubehag i skuldre, nakke og rygg er vanlig og det samme er ubehag med BH stropper over skuldrene som graver seg inn og lager groper. Noen er også plaget med hudirritasjon, lukt og til og med soppdannelse på undersiden der brystene ligger mer eller mindre fast inn mot magehuden. For andre igjen er det ikke direkte fysiske plager, men en misnøye med utseende på brystene, de er for store eller hengende og det kan være vanskelig å finne riktig klær og så videre.

Uansett grunn til å opereres så er brystreduksjon et inngrep med stor pasienttilfredshet hvor de fleste får bryster med mindre størrelse, rundere fasong og også et løft tilbake mot ”der de var for mange år siden”. Inngrepet gir også mulighet for mindre brystvorter. Les videre for mer informasjon!

Hvem kan få utført brystreduksjon?

Alle fysisk og psykisk friske kvinner med større bryster enn de ønsker og med et realistisk bilde på hva som kan oppnås er aktuell for operasjon. Er du over 40 år bør det tas mammografi før operasjonen. Du må ikke være slank for å gjøre brystreduksjon, men samtidig øker risikoen for problemer med graden av overvekt. Dette kan du diskutere i konsultasjon med din kirurg.

Du kan ikke røyke eller bruke noen form for nikotin de siste 4 ukene før og 2 uker etter operasjonen. Dette for din egen sikkerhet da brystvortene kan bli ødelagte av røyking, og du kan også risikere sårproblemer. Dersom du bruker noen form for nikotin, kan du diskutere dette i konsultasjon med din kirurg.

Bruker du blodfortynnende medisiner må bruk av disse avklares med din kirurg.

Hvilken operasjonsmetode skal jeg velge?

For at brystene skal bli mindre, må det fjernes noe hud og dette gir arr. Det finnes i hovedsak to operasjonsmetoder for brystreduksjon. Mens begge metodene gir arr rundt brystvorten og en stripe nedover fra denne, vil den ene metoden (”Metode 1”) kun ha disse arrene, mens den andre i tillegg gir et arr under selve brystet (”Metode 2”). Mens metode 1 gir mindre arr, vil denne imidlertid gi en litt merkelig fasong på brystet de første månedene etter inngrepet, mens metode 2 gir riktig fasong med en gang. En tredje metode vil være kun fettsuging og en fjerde metode gir kun arr rundt brystvortene. Hvilken metode som er best for akkurat deg avhenger av flere ting, blant annet størrelse før og etter, hudkvalitet og dine ønsker. Dette diskuteres med vår plastikkirurg under konsultasjonen.

Er du lett eller moderat overvektig er det i tillegg ofte anbefalt å gjøre fettsuging i flankene for å gi et så bra resultat som mulig. Med flankene menes på yttersiden av brystene under armhulene. Diskuter gjerne dette i konsultasjon med din kirurg.

Operasjonen

Om ikke annet avtales foregår operasjonen i narkose. Operasjonstiden er ca to timer og fire personer vil passe på deg under operasjonen, alle erfarne spesialister i sitt fagfelt. Etter operasjonen vil du få enerom til å våkne opp i med full støtte fra vårt personale med tanke på dine behov.

Etter operasjonen

Etter operasjonen vil du normalt trenge et par timer med hvile på klinikken før du er klar for å reise hjem. Ved avreise fra klinikken bør du bli hentet av noen du kjenner, eventuelt reise sammen med deg i taxi. Du kan ikke kjøre hjem selv og heller ikke ta buss eller tog. Det første døgnet skal du ha en voksen sammen med deg og du bør oppholde deg innen to timers reiseavstand fra klinikken.

Ved avreise vil du få grundig muntlig og skriftlig informasjon om normalt forløp og hva du skal gjøre de første dagene etter operasjonen. Det er viktig at du har planlagt godt slik at du har mulighet til å holde deg i ro den første uken. Har du små barn trenger du for eksempel hjelp til løfting og liknende i 1-2 uker. Selskapeligheter bruker å gå bra etter ca 2 uker mens tung fysisk aktivitet som løping og vekttrening bør utsettes til 5-6 uker etter operasjonen. Du bør ikke utsette arrene for sol de første 6 månedene. De første ukene etter operasjonen må du bruke en spesiell BH som gir ekstra støtte. Denne kjøper du hos oss på forhånd.

Komplikasjoner

Det er generelt lite komplikasjoner etter brystreduksjon og operasjonen kan anses som trygg. Som etter alle operasjoner kan det komme blødning. Dette skjer veldig sjeldent og nesten alltid i løpet av det første døgnet. Blødningen vil holde seg inne i brystet og blir derfor ikke så stor at den er farlig. Skulle det oppstå en slik blødning vil du få hjelp av oss på klinikken. Et annet uvanlig problem kan være forsinket tilheling med mindre sårproblemer som vil kreve noe sårstell. Den mest fryktede komplikasjonen etter brystreduksjon er å miste brystvortene på grunn av dårlig sirkulasjon. Dette er svært uvanlig og skjer nesten utelukkende hos de som ikke har sluttet å røyke/bruke nikotin. Brystreduksjon kan redusere ammeevnen hos knapt halvparten av de som blir operert. Det kan også oppstå redusert følelse til brystvorten eller huden i nærheten. Dette vil som regel forsvinne i løpet av et til to år etter operasjonen.

Resultatet

Kvinners bryster er svært forskjellige både i størrelse, fasong og konsistens. Dette gjør at brystreduksjonen må nøye tilpasses den enkelte og det er mange faktorer som må tas hensyn til under planleggingen av brystreduksjon. Det endelige resultatet vil blant annet avhenge av fastheten til huden og brystvevet. Det er derfor viktig å ha realistiske forventninger til resultatet. Du anbefales derfor varmt en samtale med vår plastikkirurg for best innsikt i hva som passer for akkurat deg og dine bryster. Generelt er dette et inngrep med svært høy andel fornøyde pasienter med både kosmetisk gevinst og medisinsk gevinst i form av mindre vektbelastning – det er veldig vanlig å høre pasientene si at det eneste de angrer på var at de ikke hadde gjort operasjonen tidligere!

Vi håper dette har gitt deg noe av den informasjonen du trenger angående brystreduksjon. Du kan bestille uforpliktende konsultasjon med vår dyktige og erfarne kirurg ved å fylle ut skjemaet bestill konsultasjon på denne siden eller ved å ringe oss på telefon 51 55 85 00.

Medisinsk ansvarlig for operasjoner og inngrep er plastikkirurg Bjørn Tore Haga.

Velkommen til Stavanger Plastikkirurgi!