Med økende alder vil huden i ansiktet forandre seg. Den blir tynnere og slappere. Muskelbevegelse og sovestilling strekker og rynker huden og tyngdekraften får huden til å henge. På grunn av mye muskelbruk er pannen særlig utsatt med det resultat at øyenbrynene blir hengende for lavt og i verste fall føre til at du får mindre synsfelt på grunn av huden som henger i veien. Videre dannes mindre eller større rynker i pannen og mellom øyenbrynene (også kalt ”sinterynken”). Det blir et ”trist” og tungt utseende og mange forteller at de får problemer med tung øyelokkshud for eksempel når de er trøtte eller har drukket noen glass med alkohol.
Denne utviklingen kan bremses uten kirurgi, særlig med bruk av botox, men også med hudforbedrende tiltak som medisinske hudkremprogrammer og fillere som Restylane. Har det imidlertid kommet for mye hud er det likevel noen ganger uunngåelig å ikke fysisk fjerne hud for å få full effekt på øyenbryn og øyelokk. Panneløft er derfor blitt en relativt vanlig operasjon og har tre mål: 1) heve øyenbrynene og dermed gi mindre overheng av hud over øyenpartiet, 2) fjerne ”sinterynkene” mellom øyenbrynene og 3) gi en glattere panne med mindre rynker.
For mange handler det om å få et utseende som er mer i takt med den alderen man føler seg og da kan panneløft være løsningen i øvre tredel av ansiktet.
Operasjonen
Under operasjonen løsnes huden i pannen slik at øyenbrynene heves til ønsket nivå. Deretter tas ”sinterynke” musklene bort hvis dette er avtalt. Ved å heve øyenbrynene så vil det deretter gjøres en av to ting; enten beholde hud og henge den opp ved hjelp av noen minikroker/tråder. Ønskes hårfestet beholdt på omtrent samme sted, må imidlertid overflødig hud tas bort og dette gjøres via et snitt som går bak hårfestet for å skjule arrene.
Hvem kan opereres med panneløft?
Panneløft passer til fysisk og psykisk friske personer som har utviklet tung eller rynkete panne med lavthengende øyenbryn. Det er ikke uvanlig at noen av de som kommer med spørsmål om øyelokksoperasjon, heller bør ta panneløft for best effekt. Man bør være nikotinfri minst 2 uker før og etter operasjonen. De med kjent øket blødningstendens bør ikke opereres. Bruk av blodfortynnende medisiner må avklares med vår lege i god tid før operasjonen starter.
Din helsetilstand blir nøye gjennomgått før en eventuell operasjon samt at du vil få grundig skriftlig informasjon om hva du skal gjøre før og etter operasjonen. Skallete menn kan på grunn av faren for synlige arr i enkelte tilfeller bli frarådet operasjon.
Etter operasjonen
Det er viktig å planlegge tiden etter operasjonen godt og ikke minst er det helt nødvendig for å bli operert at du følger våre instrukser nøye. De første to dagene skal du være i nærheten av klinikken og være i ro med overkroppen holdt høyt. Du vil få en hodebandasje som sammen med stingene fjernes etter 5-6 dager. Det er vanlig å være blå og hoven i de første 1-2 ukene og det er vanligvis først etter ca 2 – 3 uker at du kan gjenoppta normale selskapeligheter igjen. Hardere fysisk aktivitet kan gjenopptas etter 4-6 uker.
Komplikasjoner
Som ved alle operasjoner kan det komme blødning og infeksjon. Dette er veldig sjeldent og vil håndteres av vår kirurg om så skulle skje. Noe vanligere er bivirkninger som nedsatt følelse i huden som er løftet. Det kan også tilkomme mindre områder rundt arret hvor det ikke vokser like mye hår som tidligere. Dette er normalt ikke synlig.
Vi håper med dette at noe av det du måtte lure på angående panneløft er besvart. Selv om vi her gir utfyllende generell informasjon, anbefaler vi en uforpliktende samtale med vår plastikkirurg for fullt innblikk i hva som passer for akkurat deg. Du vil da også kunne få en analyse av ansiktet og huden din og gi en helhetlig rådgivning både om hva som kan gjøres og ikke gjøres.
Medisinsk ansvarlig for operasjoner og inngrep er plastikkirurg Bjørn Tore Haga.
Velkommen til Stavanger Plastikkirurgi på Madla!