Skip to content

– Jeg elsker det jeg holder på med

Klinikkleder, Bjørn Tore Haga, har lang og bred erfaring innen flere felt innen kirurgi, er blant landets mest erfarne plastikkirurger, og brenner for yrket.

– Jeg er nok, som klisjéen sier, arvelig belastet, smiler han. Ved første øyekast er det vanskelig å forestille seg at det bak den godmodige, veltrente fasaden skjuler seg en av nestorene innen plastikkirurgi i Norge, en fagmann som til tross for flere tiår innen fagdisiplinen har bevart nysgjerrigheten og respekten for yrket.

– Min far er plastikkirurg, og jeg tror det var det som tente gnisten. Så da ble det til at jeg studerte medisin i Bergen, fulgt av turnustjeneste i Kristiansand og på Hitra. I en kort periode jobbet jeg som allmennlege/fastlege, samtidig som jeg tok vakter på sykehus. Deretter var jeg på ortopedisk avdeling i halvannet år, før jeg dro til plastikkirurgisk avdeling ved Ullevål. I 2001 ble jeg spesialist på plastikkirurgi, oppsummerer han.   

– Glad i å operere

De neste 19 årene hadde han base på Haukeland Sykehus som overlege på Plastikkirurgisk avdeling Helse-Bergen, hvorav tre år som leder for avdelingen, en stilling han sa fra seg. 

– Ledelse var ikke noe for meg, jeg er er alt for glad i å operere. Jeg tror jeg har mer talent for kirurgi enn for administrasjon, ler han.

Talentet for kirurgi er udiskutabelt. Samtidig som han var overlege på plastikk på Haukeland har han vært generell kirurg på Haraldsplass Diakonale Sykehus (1,5 år), overlege plastikkirurgi ved Volvat Medisinske senter i Bergen siden 2001 og overlege plastikkirurgi Medi3 i Ålesund siden 2013. Han har fremdeles de to sistnevnte stillingene, men forlot Haukeland og det offentlige helsevesenet i 2020.

– Som offentlig lege opererer du, og overlater oppfølgingen av pasienten til den legen som er på vakt. Som privat lege opererer jeg og følger opp pasienten: det blir min pasient, og jeg ser resultatet direkte, kan ta selvkritikk, justere og eventuelt endre for å perfeksjonere. Jeg må hele tiden ta inn over meg om noe kan bli bedre!

– Kirurgi er mengdetrening

– Mange spesialiserer seg tidlig og blir veldig fort smale, sier Bjørn Tore. Selv har han operert alt fra en nyfødt til en 90-åring, og har både avansert håndkirurgi, migrenekirurgi og et bredt spekter av operasjoner innen kosmetisk kirurgi i sitt repertoar. I tillegg til kosmetisk kirurgi, har han jobbet mye med rekonstruksjon etter skader og rekonstruksjon av bryst. 

– Rekonstruksjon av bryst kan være at vi flytter et stykke hud og underhudsfett fra nedre del av magen til brystet og skaper et nytt bryst, forklarer han entusiastisk.

– Vi velger nedre del av magen siden de fleste kvinner har overskudd av hud og fett av samme konsistens som brystet her, så vi får et bryst med naturlig form og myk konsistens. Dessuten vil det nye brystet endres i størrelse som et vanlig bryst ved vektendring, ettersom brystet hovedsakelig består av fett. Dette er mulig fordi vi tar med blodkar fra donorområdet og bruker mikrokirurgisk teknikk til å koble disse med blodkar på brystet slik at det nye brystet får blod! Han smiler av sitt eget engasjement, og legger til:

– Jeg elsker det jeg holder på med!  

 Ovennevnte er også et eksempel på hvordan bredden i Bjørn Tores virke gir innsikt han har god nytte av når han jobber på andre felt, samtidig som teknikkreportoaret utvides og vedlikeholdes. 

– Kirurgi er mengdetrening, slår han fast. 

– Du må erfare. Du kan ikke lese deg fram til å bli god. 

En livsstil

Bjørn Tore er født og oppvokst i Bergen, og det er også her han har bor – når han ikke er på jobb i Ålesund eller Stavanger.

– Det blir noen reisedøgn per år, og reiseutgifter på flere hundre tusen, men det er en del av livsstilen, forklarer han.

– Dessuten oppleves det ikke som noen belastning når du gjør det som interesserer deg, og de rundt deg deler interessen: både samboer, søster og far er plastikkirurger. Og det er hele tiden noe nytt å lære, ivrer han.

– Folk er så utrolig flinke, det skjer noe nytt overalt hele tiden, så i tillegg til å operere er jeg på faglige konferanser hele tiden. Det er bra å være i den dynamikken.

Nå er også Stavanger Plastikkirurgi del av nevnte dynamikk.

– I Stavanger er det små forhold, og Silje (daglig leder) kjenner alle. Her har jeg flinke, entusiastiske folk rundt meg, og en følelse av at her tar vi vare på folk, vi hjelper dem! Derfor er det ekstra kjekt å ramle oppi dette, og være med å utvikle det. Samtidig har jeg erfaring å bringe til bordet som de ikke hadde fra før innenfor både hånd- og migrenekirurgi.

Men, innimellom må også Bjørn Tore ta et lite avbrekk.

– Det kan være et litt ensomt liv å farte rundt, men jeg er flink å bruke helgene til å treffe venner. Jeg prøver også å lage meg en fridag i uken, helst fredag, så samboeren og jeg kan ta noen ovale helger sammen. Vi er glade i skikjøring, randonee, og har en hyttetomt nær Geilo, med ambisjon om å få bygget en gang …

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål

Register Here to Attend

Fill in the form, or, if you prefer, Send Us An Email