Skip to content

Leppeoperasjon / leppeforstørrelse

Leppene utgjør en viktig del av vår kroppsidentitet og kanskje særlig gjelder dette kvinner.

Bestill konsultasjon

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål? Fyll ut skjema og vi kontakter deg!

Vennligst ikke del personsensitive opplysninger i henvendelsen.

Store fyldige lepper assosieres ofte med ungdommelighet og sensualitet og det er kanskje derfor ikke så rart at det er vanlig å ønske seg større og fyldigere lepper.

Det er to hovedgrunner til å ønske seg større lepper: De yngre som ønsker seg større og fyldigere lepper enn de er født med, og de eldre som opplever at leppene har «skrumpet» inn med økende alder og særlig gjelder det for de som har røyket og solt seg mye (se bildet under).  Andre endringer som skjer i området rundt munnen med økende alder er tap av volum i munnvikene som gir skygge i munnvikene (såkalt ”surmunn”), dårligere hudkvalitet generelt og nedsunken overleppe, det vil si økende avstand mellom nesen og overleppen for å nevne noe.

Uansett grunn, så finnes en rekke ting vi kan gjøre for å gi deg de leppene du ønsker og her følger en oversikt:

Leppeforstørrelse generelt

Å ønske seg en generell forstørrelse av leppene og særlig overleppen er meget vanlig. Noen ganger er det i selve lepperødt at det behøves fylde, andre ganger i kanten for å gi bedre kontur. Hos mange blir det et optimalt resultat når spesielle kurver i leppene fremheves. Vår plastikkirurg har mange års erfaring med leppeforstørrelse og kjenner anatomien meget godt gjennom tallrike fillerbehandlinger og operasjoner i leppene. Han anbefaler at leppeforstørrelse kan gjøres på to ulike måter, enten med en midlertidig fyllestoff («filler») som for eksempel Juvederm eller Restylane eller med en mer permanent løsning med overføring av ditt eget fett.

1. Leppeforstørrelse med filler

Dette er en enkel og trygg metode for leppeforstørrelse som vi har lang og god erfaring med. Fillere (Juvederm / Restylane) har den fordelen og ulempen at den forsvinner etter en viss tid, vanligvis i leppene etter ca 6 måneder. Behandlingen må altså gjentas, men fordelen med dette er at mengde og plassering av stoffet kan justeres og dermed følge dine ønsker og de eventuelle kroppslige endringene du måtte få. Disse fillerne er laget av hyaluronsyre, kroppens eget fuktighetsstoff som gjør behandlingen meget trygg da det normalt ikke skjer noen form for fremmedlegemereaksjon. Du kan lese mer om hyaluronsyrefillere ved å klikke her.

Leppeforstørrelse med fillere gjøres hos oss av vår plastikkirurg som har mer enn 12 års erfaring med slike behandlinger. Behandlinger med fillere utført av en kirurg fremfor en sykepleier vil være en ekstra trygghet for deg da kirurgen i en helt annen grad kan håndtere eventuelle spesielle komplikasjoner om de mot formodning skulle oppstå, og ikke er det dyrere heller!

2. Leppeforstørrelse med eget fett

Om du ønsker å få forstørret leppene en gang for alle, kan overføring av eget fett være aktuelt. Det som da gjøres er at det tas fett fra et sted på kroppen som har litt ekstra fett (for eksempel innsiden av knærne). Dette fettet injiseres så i leppene på en bestemt måte. Det er vanlig at en liten del av fettet som settes inn forsvinner etter en stund slik at det kan være nødvendig med 1-2 behandlinger for å få full effekt. Denne metoden er 100% naturlig, det er ditt eget fett som fyller leppene og når dette fettet har festet seg så vil det normalt sett ikke forsvinne igjen! Du slipper derfor gjentatte behandlinger med fillere.

Reduksjon av groper i munnvikene (”surmunn”)

Med økende alder og særlig ved langvarig røyking er det ikke uvanlig å utvikle tap av volum av huden på nedsiden i munnvikene. Dette gir et ”surmunn” preg med skygge i munnvikene. Disse gropene kan reduseres eller fjernes helt ved hjelp av fortrinnsvis fillere, eventuelt fetttoverføring og helst i kombinasjon med hudforbedrende tiltak som peeling eller medisinske kremer.

Reduksjon av rynker rundt munnen (”røykelepper”)

Rundt munnen går den en ringformet muskel som skal hjelpe oss i å bevege leppene. Med økende alder og særlig ved røyking oppstår det med tiden en gradvis fortynning av leppe og hudvolum. Ringmuskelen vil da etter hvert trekke huden over leppene sammen og gi mange små eller store rynker rundt munnen. Dette kalles ”røykelepper” eller ”røykemunn”.

Det er i prinsippet to måter å behandle røykelepper på. Enten ved å gå løs på huden ovenifra eller ved å fylle gropene/rynkene slik at de kommer opp på nivå med resten av huden. Det beste kan være å gjøre begge deler. Hudbehandling kan være medisinsk peeling i kombinasjon med medisinske kremer mens fylling av rynkene best gjøres med en spesielt fin versjon av fillere. Er det tydelig stramming av muskelen kan faktisk en tredje mulighet også hjelpe, nemlig botoxinjeksjon direkte i muskelen. Du kan lese mere om botoxbehandling her.

Fremhevning av midtre del av overleppen

Noen ønsker seg at den midtre delen av overleppen skal komme frem og vises tydeligere. Dette gir fyldigere og mer ungdommelig utseende lepper. En slik fremheving av overleppen kan gjøres på to måter; enten midlertidig ved hjelp av fillere eller mer permanent ved hjelp av et lite kirurgisk inngrep på innsiden av leppen. Fremheving av overleppen med fillere krever en litt spesiell teknikk og er noe vår kirurg har god erfaring med.

Overleppeløft

Med økende alder har overleppen en tendens til å falle nedover og skjule fortennene. Noen har også medfødt en veldig lavthengende overleppe. Dette kan korrigeres med et lite kirurgisk inngrep kalt overleppeløft. Ved et slikt inngrep lages en snitt i huden langs nedkanten på nesen og løfter opp leppen etter å ha tatt bort en liten mengde hudvev. Operasjonen foregår i lokalbedøvelse og det brukes sting som fjernes etter noen få dager for å gi maksimalt fint arr. Dette arret bruker å være svært lite synlig da det skjules i kanten mot nesen.

Vi håper med dette at noen av det du lurer på angående leppeforstørrelse og leppeoperasjoner er besvart. Du kan bestille time til behandling eller uforpliktende konsultasjon med vår plastikkirurg via «Bestill konsultasjon» skjema på denne siden eller ringe oss på telefon 51 55 85 00.

Medisinsk ansvarlig for injeksjoner er plastikkirurg Thale Riisøen.
 

Velkommen til Stavanger Plastikkirurgi!

Register Here to Attend

Fill in the form, or, if you prefer, Send Us An Email