Skip to content

Mageplastikk

Drømmen om en flat mage kan være vanskelig å oppnå. Mange har for eksempel et ekstra lag med fett som kan bli liggende her til tross for hard trening og flere slankekurer.

Bestill konsultasjon

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål? Fyll ut skjema og vi kontakter deg!

Vennligst ikke del personsensitive opplysninger i henvendelsen.

Har du gjennomgått svangerskap er det svært vanlig å få slapp bukvegg med økt avstand mellom magemusklene og også slapp hud med eller uten strekkmerker. Store vektendringer gir også lett overskudd av slapp hud.

For å oppnå en flatere mage, kan eneste mulighet være å gjøre en såkalt mageplastikk (også kalt bukplastikk) hvor overskuddet av hud tas bort og i tillegg eventuelt gjøres fettsuging og/eller oppstramming av slappe bukmuskler. Har du stygt eller inntrukket arr av tidligere mageoperasjoner som for eksempel etter keisersnitt kan dette korrigeres i samme seanse.

Hvem kan opereres?

Mageplastikk kan egne seg for alle friske kvinner og menn hvor det ikke er nok med kun fettsuging for å oppnå ønsket resultat. Særlig egnet er de som er relativt normalvektige, men som sliter med slapp hud og/eller bukmuskler. Slappe bukmuskler er vanligst etter svangerskap og vises ved at magen buler ut selv om du ikke har mye fett i området.

Er du kvinne er det en fordel at du er ferdig med dine svangerskap. Det er ikke farlig å bli gravid igjen etter operasjonen, men graviditeten vil på ny kunne tøye ut hud og muskler og nødvendiggjøre behov for nok en operasjon senere om du fortsatt vil beholde resultatet.

Det er enkelte tilstander som gjør at du ikke kan eller bør få utført mageplastikk. Dette gjelder for eksempel kjent blødersykdom, blodpropptendens, alvorlig psykisk sykdom samt ved misbruk av alkohol, medikamenter og rusmidler. For å sikre tilheling og redusere risiko, er det meget viktig at du ikke røyker eller bruke noen form for nikotin de siste 4 uker før og etter operasjonen. Bruker du blodfortynnende medisiner må bruk av disse avklares med vår kirurg i god tid før operasjonen starter. Det bør gå minst 3 måneder fra en eventuell fødsel til operasjonen.

Operasjonen

Det er i prinsippet 3 ulike operasjoner som kan gjøres ved mageplastikk. Den minste kalles for mini-mageplastikk. Dette kan gjøres i lokalbedøvelse og eventuelt sovemedisiner og innebærer at bare folden nederst på magen tas bort. Navlen flyttes ikke på. Fettsuging kan eventuelt gjøres i tillegg. Dette vil stramme opp huden under navlen, men ikke gjøre noe med huden over navlen.

Det andre inngrepet er det aller vanligste og kalles full mageplastikk eller bare mageplastikk. Med dette inngrepet så tas bort så mye hud som bør tas bort for å få magen så stram som ønsket. For å få til dette må det lages ny plass i huden for navlen. Er det behov så kan det også gjøres også en oppstramming av bukmusklene. For veldig mange anbefales det å gjøre fettsuging i samme seanse for å få så fint resultat som mulig. Med denne operasjonen blir det et arr mellom hoftekammene forsøkt lagt under bikinikanten, det vil si like over kjønnshårkanten. I tillegg blir det et lite arr rundt navlen.

Det tredje typen inngrep er forbeholdt de aller største magene, gjerne superslankere eller slankeopererte hvor det er så mye hud at det ikke er nok å ta bort hud nederst, men også i midten. En slik operasjon kalles ”Fleur de lis” og er forbundet med noe mer risiko enn vanlig bukplastikk og gir også et sentralt vertikalt arr i hele magens lengderetning.

Etter operasjonen

De første dagene etter operasjonen er det viktig at du har ordnet det slik at du kan være mest mulig i ro og kun gå korte turer til toalettet og kjøkkenet. Deretter kan du bli mer aktiv, men må regne med å måtte være veldig forsiktig de første to ukene. Du vil få grundige instrukser om dette fra oss. Normale selskapeligheter kan vanligvis gjenopptas etter 2-3 uker. Full fysisk aktivitet kan gjenopptas normalt sett etter 4-6 uker.

Har du en medisinsk årsak til å operere vil du kunne få sykemelding etter dette inngrepet.

Komplikasjoner

Som med andre operasjoner kan det også etter mageplastikk komme problemer som blødning, infeksjon og sårproblemer. De er likevel veldig sjeldne om du er frisk, ikke røykende, relativt normalvektig og følger våre instrukser. Et problem som ses en sjelden gang er dannelse av blank sårvæske, såkalt serom. Dette kan kreve tapping, men vil ikke påvirke sluttresultatet. Nummenhet i huden kan forekomme, men forsvinner vanligvis i løpet av noen måneder. Har du en tendens til å gro stygge arr, kan dette skje også i mageregionen selv om de fleste får arr som de er fornøyde med. Arr er vev som er mindre elastisk enn friskt vev. Du vil derfor kunne merke stramhet i magen om du senere går opp i vekt.

Ta kontakt!

Med dette håper vi at du har fått svar på det viktigste av det du måtte lure på angående mageplastikk. De aller fleste som gjør dette inngrepet er meget fornøyd med resultatet og opplever økt livskvalitet både med og uten klær. Vi anbefaler en samtale med vår plastikkirurg for full informasjon om hvilken type operasjon som passer best for akkurat deg.

Du kan bestille uforpliktende konsultasjon hos vår erfarne plastikkirurg via e-post ved å fylle ut «Bestill konsultasjon» skjema på denne siden, eventuelt er du velkommen til å ringe oss på telefon 51 55 85 00.

Medisinsk ansvarlig for operasjoner og inngrep er plastikkirurg Bjørn Tore Haga.

Velkommen til Stavanger Plastikkirurgi!

Register Here to Attend

Fill in the form, or, if you prefer, Send Us An Email