Nå kan migrenen opereres

En ny type operasjon hjelper 90 prosent av de opererte. Stavanger Plastikkirurgi kan nå tilby denne operasjonen.


– Dette er kjempespennende, sier Bjørn Tore Haga, Stavanger Plastikkirurgis nye klinikkleder, og den første kirurgen i Norge som utfører operasjonen. 

 

Suksesshistorien begynte for tre år siden, da Bjørn Tore ble spurt av en pasient om han kunne utføre operasjonen. 

 

– Pasienten hadde lest om operasjonen, så jeg ba om å få artiklene. 

 

Det viste seg at dette er et nytt og voksende felt i USA, hvor man hadde kommet på sporet av denne type operasjon da flere pasienter som fikk utført endoskopisk panneløft kunne melde om bedring i migrenene etterpå. 

 

–Slik startet det hele, med nevnte pasient og med kjempegodt resultat, smiler han.

Bjørn Tore Haga, klinikkleder ved Stavanger Plastikkirurgi
Bjørn Tore Haga, klinikkleder hos Stavanger Plastikkirurgi, er den eneste i Norge som utfører denne typen opersasjon.

Slik virker det

 

Operasjonen løsner opp rundt (dekomprimerer) supraorbitalis-nerven som løper gjennom en kanal i øyehulen sammen med en arterie og en vene. Overforenklet kan man si at én nerve og to blodårer går gjennom en trang kanal inni øyehulen – når blodtrykket øker, utvider blodårene seg og trykker på nerven, og forårsaker smerte av type frontal migrene. Inngrepet består i å gå inn bak øyelokket og skape rom for nervene i kanalen, slik at nervene ikke blir klemt når blodtrykket øker. Operasjonen utføres i narkose, men du kan reise hjem etter en stund på klinikken samme dag. 


–  Kombinasjon av å være håndkirurg og kosmetisk kirurg er ideell for denne operasjonen, forklarer Bjørn Tore. Som erfaren håndkirurg er han ekspert på å håndtere nerver, mens erfaring som kosmetisk kirurg er en forutsetning for å kunne gå inn og gjøre inngrepet bak øyelokket. 


For Bjørn Tore er operasjonen nå rutine og han er den eneste kirurgen i landet som utfører den.

 

Hvem kan hjelpes?

 

– Typisk er det de med frontal migrene, den hvor smerten er mest uttalt rundt øynene, som vil ha effekt av operasjonen, forklarer Bjørn Tore. 

 

– Det er lett å teste om operasjonen vil være effektiv for deg: Du kommer inn på konsultasjon og vi fremprovoserer migrenen. Deretter setter vi lokalbedøvelse og om migrenen da forsvinner er du en god kandidat!

 

Prisen er heller ikke avskrekkende: 650 kr for konsultasjonen og fra 25.000 kroner for selve operasjonen. 


– Og vi vet det virker, sier Bjørn Tore.

– Migrenepasienter fører hodepinedagbok, og utfra disse kan vi se hva som skjer etter operasjonen. Eksempelvis har frekvensen av anfall minket, fra å være sengeliggende med migrene tre ganger per uke, til kanskje én gang per måned. Vår statistikk viser at mer enn 90 prosent av de opererte blir hjulpet, konstaterer han.