Skip to content

Øreoperasjoner

Ørene våre består av et tynt lag med relativ myk brusk omgitt av tynn hud. Det er en nokså avansert fasong på øret og det er derfor ikke uvanlig å ha en noe annerledes fasong enn det som oppfattes som ”normalt”.

Bestill konsultasjon

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål? Fyll ut skjema og vi kontakter deg!

Vennligst ikke del personsensitive opplysninger i henvendelsen.

Noen ganger kan man få kommentarer fra andre eller bli ertet, andre ganger er det et mer personlig ønske om forandring. Her har vi laget en liste over de vanligste tilstandene som man kan ønske å operere.

Utstående ører (auris alata)

Å ha ører som står mer eller mindre utover er den aller vanligste grunnen til å ønske øreoperasjon (øreplastikk). Utstående ører kan skyldes en eller begge av følgende faktorer: enten for stor ”skål” (den innerste delen) eller for dårlig knekk på ytterøret. Begge av disse faktorene kan ved behov korrigeres under en øreplastikk.

Øreplastikk gjøres som regel i lokalbedøvelse (men kan også gjøres mens du sover) og innebærer et lite snitt på baksiden av øret og hvor det enten tas bort en liten bruskbit fra ”skålen” innerst eller at brusken på yttersiden som har får dårlig knekk slipes slik at den bøyer seg mer mot ønsket øreform. Operasjonen tar ca 45 minutter og du kan gå hjem igjen rett etterpå. Den første uken skal bandasjen som legges under operasjonen brukes. For å beholde resultatet er det viktig at det brukes pannebånd dag og natt i 3 uker til etterpå.

Komplikasjoner etter et slikt inngrep er meget sjeldent, men blødning og infeksjon kan skje her som ved alle operasjoner.

Fastvokst øreflipp

Øreflipp som sitter fast inn til kinnet er normalt og de fleste ønsker ikke å korrigere dette. Imidlertid kan det hos noen bli veldig uttalt slik at det er vanskelig for eksempel å få laget hull til ørepynt. Da kan det være aktuelt med et lite inngrep for å få øreflippen noe mer frem og fri. Dette er et inngrep som gjøres i lokalbedøvelse og du kan reise hjem rett etterpå.

Avrevet øreflipp etter bruk av ørepynt

Brukes tung ørepynt over lengre tid er det faktisk ikke uvanlig at hullet strekker på seg og til og med kan bli revet opp slik at det blir en spaltet øreflipp. Dette kan korrigeres med et relativt lite inngrep i lokalbedøvelse. Du kan lage nytt hull i øret når arret fra dette inngrepet har grodd helt, vanligvis etter ca 3 måneder. Arr er aldri like sterkt som vanlig hud, slik at du bør ikke fortsette med tung ørepynt i ettertid, men heller bruke mindre ørepynt.

Andre tilstander

Det finnes i tillegg en rekke mindre eller større avvik fra ”normalen” på øret som kan korrigeres plastisk. Det kan være en ”tagg” eller klump øverst på ørekanten, for stor øreflipp og så videre. Som regel vil slike ting kunne korrigeres med et mindre inngrep i lokalbedøvelse.

Vi håper med dette at noe av det du måtte lure på angående ytre øreoperasjoner er besvart. For full informasjon om hva som kan gjøres for akkurat deg, anbefales en samtale med vår kirurg.

Bestill time til uforpliktende konsultasjon i dag ved å fylle ut skjemaet «Bestill konsultasjon» på denne siden, her kan du også sende oss spørsmål om det er noe du lurer på angående inngrepet. Du kan selvsagt også ringe oss på telefon 51 55 85 00.

Medisinsk ansvarlig for operasjoner og inngrep er plastikkirurg Bjørn Tore Haga.

Velkommen til oss på Stavanger Plastikkirurgi!

Register Here to Attend

Fill in the form, or, if you prefer, Send Us An Email