Hudbehandlinger – en oversikt

Huden er kroppens største og kanskje også aller mest spennende organ med en lang rekke livsviktige funksjoner.

Bestill konsultasjon

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål? Fyll ut skjema og vi kontakter deg!

Vennligst ikke del personsensitive opplysninger i henvendelsen.

Introduksjon

Huden er kroppens største og kanskje også aller mest spennende organ med en lang rekke livsviktige funksjoner. Blant annet holder den kroppen vår samlet og beskytter mot alle mulige ytre påvirkninger. Huden er svært aktiv og hvert eneste sekund døgnet rundt dannes og nedbrytes nye celler og stoffer som skal hjelpe oss igjennom hverdagen. Som kroppens ansikt utad, bokstavelig talt, er det derfor ikke vanskelig å se for seg at huden blir utsatt for til dels ekstreme påkjenninger. Dette gjør at den har stort behov for å passes på og stelles med, både for å fungere som den skal og også for å se så godt ut som mulig.

Med medisinske hudbehandlinger menes at man bruker stoffer eller metoder som aktivt vedlikeholder og reparerer huden din. Det er i prinsippet tre hovedgrunner til at man ønsker seg medisinske hudbehandlinger. Det kan være noe medfødt du ønsker å gjøre noe med, det kan være hudskader eller problemer som du har ervervet gjennom livsstil eller at du ønsker å forebygge og bekjempe naturlig aldring.

Hudens oppbygning og funksjon

Huden kan deles inn i tre lag som alle har sin betydning for funksjon og hvordan vi velger å behandle:

  1. Overhuden (epidermis)
  2. Mellomhuden (dermis)
  3. Underhuden (subcutis)

Overhuden er et tynt lag som består av hovedsakelig to typer celler – «slitasjeceller» og «pigmentceller». Slitasjecellene dannes konstant i bunnen av overhuden og vandrer utover helt til de til slutt slites av i kontakt med omverdenen. Tiden fra de dannes til de slites av tar ca 6 uker og dette er derfor det vi kaller for en hudsyklus.  Pigmentcellene ligger i bunnen av overhuden og danner stoffet melanin som skal beskytte kroppen mot farlige UV stråler fra solen. Melanin er et brunt stoff og gir derfor huden en ikke helt ukjent brunfarge når det skilles ut. Det kan i tillegg nevnes at hår også tilhører overhuden selv om de rent anatomisk går dypt ned i mellomhuden.

Mellomhuden er det som utgjør hovedtykkelsen av huden og består hovedsakelig av bindevev som kollagenfibre og elastiske fibre. Det er også mye av fuktighetsstoffer som f.eks. hyaluronsyre. Innimellom her ligger også kjertler, blodårer og nerver for å nevne det viktigste.

Underhuden består mest av tynne bindevevshinner, men man kan også inkludere fett som er en viktig del av fylden som kjennetegner ung og sunn hud.

Endring fra ung til gammel hud, aldring

Huden endrer seg

Dessverre så oppstår det med økende alder og annen skadelig livsstilspåvirkning endringer av huden vår. Overhuden opplever økende skader på både «slitasjecellene» og «pigmentcellene», dette gir tørrhet, smårynker og pigmentflekker. Mellomhuden mister fylde, fasthet og spenst på grunn av tap av bindevev samt tørrhet på grunn av tap av fuktighetsbindende stoffer. Det utvikles for mye og slapp hud. Skader på blodkar kan gi manglende glød og også synlige overfladiske blodkar. I underhuden mister vi fett som gir de store rynkene og groper, særlig i ansiktet.

Grunnen til at disse endringene skjer er ikke bare alder i seg selv, men særlig eksponering fra sol og tobakksrøyking. Andre faktorer som spiller inn er forurensning, vær og vind samt ulike livsstilsfaktorer som stress og andre ting du har gjort og opplevd igjennom livet.

God hudhelse er viktig

Å ha en pen og sunn hud er viktig av mange grunner. Det er særlig viktig for å forebygge mot potensielt farlige celleskader, men det er også viktig i forhold til det rent utseendemessige. Huden er ditt ansikt utad og forteller mye om kroppens helsetilstand. God hudkvalitet signaliserer derfor til omverdenen at du er frisk og at du tar vare på deg selv og har potensielt stor påvirkning på andre, være seg venner, familie, partner eller i yrkessammenheng.

Hudbehandlinger hjelper!

Det finnes en rekke ting du kan gjøre for å få eller opprettholde god hudkvalitet. Det kan være fra de aller enkleste ting som å bruke en fuktighetskrem til de mest avanserte behandlinger. Ofte er den beste løsningen å gjøre flere tiltak samtidig og vi kan dele de inn i to hovedgrupper: forebygging og behandling.

Med forebyggingmenes å beskytte huden mot skadelige påvirkninger slik som å beskytte seg mot solen og tobakksrøyk samt leve på en sunn og stressfri måte. Dette er til dels enkle tiltak som du kan snakke med våre behandlere om for mere tips.

Det finnes en lang rekke aktive behandlingersom vil hjelpe deg mot en sunnere og penere hud. Vi kan for enkelhets skyld dele de inn i 7 ulike grupper, klikk på de enkelte linkene for mere informasjon:

  1. Kosmetisk medisinske kremer vil behandle de to øverste lagene av huden og vil gjøre en lang rekke med positive forandringer. Eksempler på dette er generell hudkvalitet, pigmentflekker, hudtykkelse, spenst og smårynker. Kremer brukes ofte som viktig supplement til andre behandlinger, men kan også brukes alene. KLIKK HER for mer informasjon om dette.
  2. Fysisk fjerning av skadet overhud med kjemisk peeling eller laser/ lys. En fjerning av slitt, skadet overhud med for eksempel kjemiske peelinger gir mye raskere hudforyngende effekt enn kun bruk av kremer. I tillegg vil det også behandle mange typer pigmentflekker. KLIKK HER for mer informasjon om dette.
  3. Rynkefjerning ved å redusere ansiktsmimikk. En svært viktig grunn til rynker i hele den øvre halvdelen av ansiktet er den konstante muskelaktiviteten vi har her. Det naturlig forekommende stoffet botulinum toksin er med årene blitt et enkelt og svært populært virkemiddel for å gjøre noe med dette. KLIKK HER for mer informasjon om dette.
  4. Nålebehandlinger. De siste årene er det blitt påvist at ved å stikke eller «skade» tynne striper inn i huden mens det er uskadet hud rundt, stimulerer mellomhuden til å danne mere friskt bindevev og på den måten gi en tykkere, friskere og «yngre» hud. Det finnes også her en rekke mulige behandlinger og vi har valgt å bruke dermapen av flere årsaker som du kan lese mere om ved å klikke på linken på siden vår (kommer)
  5. Fillere. Manglende fylde under huden er en av de aller viktigste aldringsforandringene som skjer i ansiktet og gjenoppretting av manglende fylde i hud eller underhud med et fysisk fyllestoff kan være både meget effektivt og nyttig. Det er to metoder som kan brukes, begge med egne fordeler og ulemper; enten ved hjelp av overføring av eget fett eller med såkalte hyaluronsyre fillere. KLIKK HER for mer informasjon om overføring av eget fett (kommer) eller HER for hyaluronsyrefillere.
  6. Fysisk fjerning av hudoverskudd med kirurgi. Veldig ofte så vil det foreligge et fysisk hudoverskudd og den eneste virkelig effektive måten å gjøre noe med dette er å gjøre et kirurgisk inngrep. Slike inngrep kan være alt fra svært små til noe mer omfattende. Mest aktuelle i ansiktet er: 1. øvre øyelokkoperasjon, 2. nedre øyelokksoperasjon, 3. ansiktsløftning, 4. panneløft og 5. leppeløft. Klikk på ordet for mer informasjon om inngrepene.
  7. Andre ting. Her kan man legge inn alle mulige livsstilsendringer som forsiktighet med sol, røykestopp, trening, kosthold, psykisk velvære og så videre. Våre behandlere kan hjelpe deg med gode råd her! En annen behandling som brukes mot synlige blodkar på beina kan også nevnes, nemlig SKLEROTERAPI som vi også kan tilby hos oss.

Snakk med oss, vi har ekspertisen

Alle er vi forskjellige, både i forhold til hvordan vi ser ut, hvilken hudtype vi har og ikke minst i forhold til hva vi ønsker å forbedre eller gjenopprette. Hos oss får du avhengig av hva du ønsker time hos sykepleier eller kirurg med spesiell kompetanse innenfor de ulike typene behandling som er riktig for deg. Spesielt anbefalt kan det være å bestille time til vår kosmetiske sykepleier for en tredimensjonal (3D) hudanalyse ved hjelp av siste generasjon av det unike VISIA systemet som kan angi både synlige ytre hudskader og problemer samt også de dypere problemene i huden som vil kunne manifestere seg senere med økende alder. Les mere om VISIA systemet ved å KLIKKE HER.

Markedet innen kosmetiske ansiktsbehandlinger preges i dag av at mange behandlere bare kan tilby en liten del av de ulike behandlingstypene som finnes der ute. Dette fører naturlig nok til at du som kunde bare blir tilbudt og anbefalt det som den enkelte behandler kan utføre, dette til tross for at det ikke trenger å være den beste behandlingen for akkurat deg. Vi i Stavanger Plastikkirurgi tilbyr en helhetlig rådgivning rettet mot hvilke tiltak og behandlinger som faktisk er mest riktig for deg og din hud og ansikt.

Hva kan gjøres, hva innebærer det og hvor mye koster det? Kontakt oss via «Bestill konsultasjon» skjemaet på denne siden eller ring oss på telefon 51 55 85 00 for å bestille time til uforpliktende konsultasjon!

Medisinsk ansvarlig for injeksjoner og laser er plastikkirurg Thale Riisøen.

Velkommen til oss i Stavanger Plastikkirurgi!