Skip to content

Øvre øyelokksoperasjon

Øynene er vinduet til sjelen er et utrykk som stammer helt tilbake fra romertiden, og som illustrerer godt øynenes emosjonelle betydning når vi ser på et ansikt.

Bestill konsultasjon

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål? Fyll ut skjema og vi kontakter deg!

Vennligst ikke del personsensitive opplysninger i henvendelsen.

Etter hvert som vi blir eldre skjer det i varierende grad en rekke endringer med området rundt øynene våre, forandringer som til sammen gir et uttrykk mange opplever som trett og trist. Øyenbrynene synker nedover, det dannes overskudd med slapp hud som gir rynker over og under øynene, på sidene (kråketær) og mellom øyenbrynene (sinterynken).

Dannes det for mye hud på de øvre øyelokkene kan du på sikt få et redusert synsfelt fordi øyelokkene blir tunge.

Enten du ønsker å ta bort hud i det øvre øyelokksområdet for kosmetiske grunner eller for synsfeltets skyld, er det ett av to inngrep som er aktuelle. For de med svært lavthengende øyenbryn vil den beste løsningen være et panneløft. For de fleste er det likevel tilstrekkelig å gjøre en såkalt øvre øyelokksplastikk hvor overskuddet av hud og eventuelt fett tas bort. Dette er en meget populær operasjon som ofte gir mer eller mindre usynlige arr og lite ubehag for de fleste.

Kirurgens kompetanse og erfaring har mye å si for resultatet ved øvre øyelokksplastikk. Vår plastikkirurg har årelang erfaring med dette, og har utviklet en særlig ekspertise på å utføre øvre øyelokksplastikk med minst mulig arrdannelse og et mest mulig naturlig resultat. Kom til konsultasjon på klinikken for lære mer om hva som kan gjøres for akkurat deg.

Les videre for mer informasjon om denne operasjonen og hvilke muligheter den kan gi:

Hvem kan ta en øvre øyelokksplastikk?

Med økende alder blir det mer hudoverskudd og dermed økende etterspørsel etter øvre øyelokksplastikk. For noen vil det allerede i 30 årene være aktuelt med en slik operasjon, mens det vanlige er fra 40-50 års alderen.

For å sikre rask tilheling og redusere risiko, er det viktig at røykere reduserer nikotinbruk til et absolutt minimum de siste 14 dagene før operasjonen. Bruker du blodfortynnende medisiner (Albyl E, Dispril, Globoid osv) må disse ikke brukes de siste 10 dagene før operasjonen. Bruker du andre blodfortynnende som Marevan gjelder egne regler og dette må avklares med vår kirurg. Har du spesielle øyesykdommer, må operasjonen godkjennes av din øyelege først.

Hvordan foregår operasjonen?

Kirurgen markerer hvor mye hud som skal fjernes mens du sitter. Deretter får du lokalbedøvelse før operasjonen begynner. Inngrepet varer bare i underkant av en time, og gjøres ved å fjerne en stripe med hud slik at resten av huden som er igjen blir passe stram. Det tas også i mange tilfeller bort en liten stripe med underliggende muskel. For de som har overskudd med fett eller såkalte fettposer, fjernes også disse. I så tilfelle varer operasjonen noen minutter lenger. Arret plasseres slik at det blir minst mulig synlig i overkanten av øyelokket. For de fleste vil det ikke vises etterpå ved åpne øyne.

Etter operasjonen

Etter operasjonen skal du slappe av i en god stol med avkjølende øyemaske på klinikken i ca en time. Dette for å redusere hevelse. Deretter kan du reise hjem ved å bli hentet av noen du kjenner. Du kan ikke kjøre hjem selv. Det første døgnet skal du ha en voksen sammen med deg. Den første dagen kan du fortsette å bruke kjølende øyemaske ca 10 minutter hver time. De første 2-3 dagene skal du både sitte og sove med overkroppen høyt. Øynene trenger ro og det er anbefalt å ikke lese eller se TV de første 2-3 dagene.

De første 1-2 ukene vil det være varierende grad av hevelse og blålig misfarging rundt øynene. Bruk solbriller i denne perioden, de både skjuler og beskytter. Kontaktlinser kan brukes etter 14 dager, det samme gjelder sminke. Opplever du kløe, hjelper det som regel å klø like i nærheten, eventuelt kan du trykke forsiktig på såret noen få ganger med en klut med kaldt vann.

Vanlig lett aktivitet gjenopptas etter et par dager. Selskapeligheter bruker å gå bra etter ca 2 uker mens tung fysisk aktivitet som løping, vekttrening og seksuell aktivitet bør utsettes til 4-6 uker etter operasjonen. Du bør ikke utsette arrene for sol de første 3 månedene. Bruk helst skygge, eventuelt en god solkrem med minst faktor 20-30, og smør ofte.

Komplikasjoner

Komplikasjoner etter et slikt inngrep er svært sjeldne. Blødning, infeksjon og synlige arr kan forekomme her som ved alle inngrep, men er også svært uvanlig, og du vil få hjelp av oss på klinikken om noe slikt mot formodning skulle skje.

Resultat etter operasjonen

Målet med operasjonen er ikke bare å bevare synsfeltet ditt, men også å forynge og forbedre området over øynene dine. Overskuddet av hud forsvinner og gir mer fokus mot øynene dine.  Vær imidlertid klar over at aldringsprosessen fortsetter også etter operasjonen, noe som hos enkelte kan gjøre ytterligere operasjon nødvendig 5-10+ år senere for å opprettholde effekten. Ved aldrende og/eller solskadet hud, anbefales det veldig at du vurderer supplementerende hudbehandlinger som injeksjonsbehandlingfillerpeeling og medisinske hudkremer. Dette er behandlinger som nå utføres en rekke steder, men som krever høy ekspertise for å virkelig utnyttes til det fulle. Og det får du hos oss!

Bestill time til uforpliktende konsultasjon i dag ved å fylle ut skjemaet «Bestill konsultasjon» på denne siden, her kan du også sende oss spørsmål om det er noe du lurer på angående inngrepet. Du kan selvsagt også ringe oss på telefon 51 55 85 00.

Medisinsk ansvarlig for operasjoner og inngrep er plastikkirurg Bjørn Tore Haga.

Velkommen til oss på Stavanger Plastikkirurgi!

Register Here to Attend

Fill in the form, or, if you prefer, Send Us An Email