Stavanger Plastikkirurgi kan tilby utredning og operasjon for en rekke tilstander i hånd og arm. Bjørn Tore Haga har mange års erfaring i både utredning og behandling av de fleste tilstander i hånd og arm, og utfører jevnlig en rekke håndoperasjoner.

Karpaltunnelsyndrom 

Dette er en svært vanlig tilstand som forårsakes av at en av nervene (medianus-nerven) i hånden kommer i klem/blir komprimert ved håndleddet. Pasienten kjenner dette ved nummenhet, svakhet og smerter i tommel, pekefinger og langfinger. Symptomene er typiske ved at man våkner om natten med dovne fingrer. 

En klinisk undersøkelse hos oss vil kunne bekrefte tilstanden, som så kan behandles med håndoperasjon med lokalbedøvelse. 

Ulnartunnelsyndrom

Tilstanden skyldes trykk (nervekompresjon) på ulnaris-nerven som løper gjennom en kanal ved albueleddet. Symptomene er gjerne dovning i ringfinger og lillefinger samt nedsatt kraft i hånden. Typisk oppstår symptomene når man holder albuen bøyd over lengre tid eller nattestid. 

Når årsaken er kartlagt, vil vi som regel kunne behandle med håndoperasjon med lokalbedøvelse eller narkose. 

Tennisalbue/musearm (Epikondylitt) 

Dette er en utbredt lidelse som kjennetegnes med smerter på utsiden av albuen, ofte også utstrålende smerter nedover mot håndleddet, særlig ved løfting. Tilstanden skyldes overbelastning av senefester, vanligvis som følge av gjentatte, ensidige bevegelser, og finnes i to forskjellige varianter:

Tennisalbue, lokalisert på yttersiden, kalles på fagspråket lateral epikondylitt, mens såkalt golfalbue, på innsiden av albueleddet, kalles medial epikondylitt.

Vår kirurg bruker en egenutviklet operasjonsteknikk med svært gode resultater, der ca 95% av pasientene blir helt friske. Du kan også opereres med godt resultat selv om du er operert tidligere.

Helsenorge: 

Triggerfinger

Tilstanden skyldes en irritasjon og opphovning av bøyesenen til én av fingrene, noe som medfører at senen (fingeren) “henger seg opp” i bøyd stilling. Pasienter med diabetes eller leddgikt er spesielt utsatt. 

Dette behandler vi med håndoperasjon med lokalbedøvelse eller med kortisoninjeksjoner.

Slitasjegikt (artrose) i hånd og tommel

Slitasjegikt er en tilstand som kjennetegnes ved smerter og stivhet i hånden, særlig i tommelens grunnledd, samt i de små fingerleddene. Diagnosen stilles med vanlige røntgenbilder av hånden og tilstanden kan behandles på flere måter, blant annet ved operasjon med lokalbedøvelse.

Ganglion

En annen meget vanlig tilstand i hånden er ganglion. Dette er en hard knute som stikker ut fra hånden, vanligst på håndryggen. Et ganglion er enkelt forklart en væskefyllt utposning fra et ledd eller sene og er helt ufarlig. Ganglion kan imidlertid gi smerter og ømhet og dessuten kan det være kosmetisk uakseptabelt å gå med en stor kul på hånden.

Operasjon for ganglion gjøres i lokalbedøvelse og avhengig av størrelsen på inngrepet vil du være på jobb igjen relativt raskt. Du kan ha rett på sykemelding etter et slikt inngrep om du ikke klarer å utføre dine vanlige arbeidsoppgaver.

Krokfinger / dupuytrens kontraktur

Dette er en arvelig tilstand som oppstår i håndflaten. Det starter ofte med en øm kul, men etterhvert dannes en streng utover mot fingeren som fører til at fingeren ikke kan strekkes ut. Etterhvert blir fingeren mere krokete og når det er over 30 grader bøy i fingeren er det på tide å behandle dette.

Noen kan behandles med å dele strengen med en nål i lokalbedøvelse, men de fleste krever håndoperasjon. Det er viktig å ikke vente for lenge før man behandler tilstanden for da kan leddet stivne til og ikke være mulig å rette ut.

Bjørn Tore Haga, klinikkleder ved Stavanger Plastikkirurgi
Bjørn Tore Haga, klinikkleder ved Stavanger Plastikkirurgi, er en av landets mest erfarne plastikkirurger. Bjørn Tore har bred erfaring innen plastikkirurgi. Håndkirurgi og kosmetisk kirurgi er blant hans spesialfelter.

Hvem kan opereres?

Alle kan i utgangspunktet opereres så lenge kirurgen har grunn til å tro at det er riktig diagnose. Bruker du blodfortynnende medisiner må bruk av disse avklares med vår kirurg før operasjonen.

Hvordan foregår håndoperasjonene?

De fleste operasjonen gjøres som nevnt i lokalbedøvelse som settes på en slik måte at det gir minst mulig ubehag. Såret lukkes med sting som skal gi penest mulig arr.

For alle håndoperasjoner stenges blodtilførselen av ved hjelp av en mansjett rundt overarmen slik at viktige strukturer i hånden blir synlige. Operasjonen tar ca. 30 minutter og du kan gå hjem samme dag.

Etter håndoperasjonen

Avhengig av hva som er gjort, vil det være behov for hvile hånden etterpå, alt i fra noen dager til få uker. De fleste håndkirurgiske inngrep krever også  egeninnsats med opptrening i etterkant, men dette vil du få informasjon om på klinikken. Som regel vil det også være sting som må fjernes etter ca. to uker. Dette kan gjøre hos oss uten ekstra kostnad, eventuelt hos fastlege eller annen kyndig person.

Du kan bestille uforpliktende konsultasjon hos våre håndkirurger via e-post ved å fylle ut skjemaet til høyre på siden, eventuelt ringe oss på telefon 51 55 85 00.

Velkommen til Stavanger Plastikkirurgi på Madla

Recommended Posts