Har du en tatovering du angrer på, et sjenerende arr, eller kanskje du bare føler for å pynte deg litt?
– Du trenger ikke å gå et helt liv med et problem som svekker livskvaliteten. Mange problemer er også ofte litt tabubelagte og ikke noe man diskuterer i vennekretsen. Da er det lett å føle seg alene. For meg er det viktig å få fram at det finnes en løsning på problemene. Plager som kanskje har vært der siden barndomsårene, kan i løpet av noen timer være borte, sier Elin Ovedal, kosmetisk sykepleier og intensivsykepleier med spesialkompetanse på laser- og IPL-behandlinger.
Elin er en av de mest erfarne kosmetiske sykepleierne i landet, med over 20 års erfaring innen faget. Den blide sørlendingen startet Rogaland Laserklinikk i 2006, drev denne fram til den ble solgt tretten år senere, og valgte da å komme til oss i Stavanger Plastikkirurgi.
– Målet er ikke perfeksjonisme, understreker hun.
– Men for mange kan små problemer vokse seg store, gjøre personer usikre, og på den måten styre deler av hverdagen. Mange av disse problemene kan vi løse. Vi ser behovet, og vi ønsker å hjelpe.
For de som driver med hudforbedring er laser det kanskje viktigste verktøyet. I de rette hendene kan laseren brukes til de fleste typer hudforbedringer: fjerning av rynker, arr, strekkmerker og andre ujevnheter, behandle store porer, synlige blodkar eller pigmentflekker, fjerne hår og tatoveringer – eller simpelthen bare for å friske opp huden. En spesiell laserbehandling, den såkalte Mona Lisa Touch, strammer til og med opp skjeden. Og få kan laser bedre enn Elin.
– Vi velger laser og stiller den inn etter hvilken oppgave den skal utføre og hva du tåler. For rynker bruker vi for eksempel fraksjonert CO2-laser som fjerner det øverste hudlaget med sliten eller skadet hud. Huden vil deretter gro tilbake jevnere, skaden repareres og huden bli mer elastisk, forklarer hun.
– Men også laser har sine begrensinger, advarer Elin med et smil.
– Er du 60, blir ikke huden 25!
Under konsultasjonen i forkant er hun nøye med å fortelle hva hun tror du kan oppnå, hva som skal til for å få et godt resultat, og hva du kan gjøre for å holde lengre på effekten.
Mange ønsker også Elins hjelp til å fjerne arr.
– Fjerning eller forbedring av arr kan vi utføre hvor som helst på kroppen, også i ansiktet. De forskjellige kundene har forskjellige behov, men som regel kan vi hjelpe. Ikke alt kan fjernes helt, men mye kan forbedres, sier Elin.
Hun forteller at selvskadere utgjør en del av kundemassen, og hun har noe å bidra med også her.
– Er kuttene så dype at arrene er hvite, kan de være vanskelige å fjerne, men behandlingen vil ha god effekt på ujevnheter. Vi kan også lysne flekker og arr etter injeksjoner.
Elin kan også hjelpe med kirurgiske arr.
– Her må pasienten vente til det er gått minst seks måneder etter inngrepet før vi kan gjøre noe. Hud som danner keloider, en overvekst av arrvev som fremstår som knuter eller større flater som hever seg over hudoverflaten og utover det opprinnelige såret, kan bli styggere. Derfor er det viktig at vi gjør en skikkelig kartlegging i forkant, forklarer hun.
– Vi kan til og med behandle arr etter keisersnitt, men det må vurderes om området på sidene må fettsuges først.
Oppvokst på «den bløde kyststriba» er Elin ingen fremmed for effektene av solens livgivende stråler.
– Vi nordmenn er glade i sol, men ikke like glad i å smøre oss med beskyttelse. Derfor ser og behandler vi mye solskader og pigmentflekker. Pigmentflekker behandles gjerne med IPL (Intense Pulse Light), forteller hun.
– Det samme gjelder roseacea, eller om man er rød av andre grunner. Dette kan også kombineres med laser.
Hun håndterer også en del akneproblemer, men anbefaler å skynde seg langsomt.
– Får vi inn noen med akne, rører vi det ikke mens aknen er aktiv. Store porer eller «hull i huden» krever også litt behandling før vi kan bruke laseren, men også dette kan bedres.
I tillegg kan laser effektivt brukes til hårfjerning – over hele kroppen.
– Og, smiler hun:
– Hårbehandlinger er også for menn.
Tatoveringer er populært, men ikke alltid like gjennomtenkt. Elin merker stor pågang på fjerningsfronten.
– Noen vil ha dem helt bort, andre vil bare dempe dem i forkant av en cover-up. Men husk at cover-up tatoveringer oppå laserbehandlet hud er enda vanskeligere å fjerne! Hun sier det ikke uten grunn: Det hender de samme kommer inn gang etter gang for å fjerne tatoveringer.
– Farge er vanskeligere å fjerne enn sort. Dette skyldes at sort lett tar til seg energi fra laseren. Fjerning av gult og rosa, derimot, er nesten umulig. Uansett er det lurt å beregne god tid, da behandlingen nesten uten unntak må utføres flere ganger. Det er ikke noe man setter i gang med uken før bryllupet!
Selve fjerningen er lett og går relativt raskt. Ønsker man bedøvelse, kan man smøre seg med Emla-krem hjemme én time før. Man vil likevel ikke kunne fjerne all smerte; å fjerne en tatovering er dessverre ikke uten ubehag – men ikke verre enn at de fleste klarer det fint.
– Behandlingen kan gi opptil 2. grads forbrenning, som ser ille ut, men det blir etterhvert helt fint. Etter 4-6 uker er man klar for neste behandling.
Hun forteller at det siden 2001 har skjedd mye på tatoveringsfronten: Det var dårlige greier i begynnelsen, men teknologien er betydelig bedre nå.
– Kunder bør lete etter behandlere som bruker den nyeste teknologien; det er en pekepinn på om de er oppdatert. Flere klinikker bruker fremdeles gammel laserteknologi til tatoveringsfjerning, men de som er oppdaterte vet at det er laser med picosekund-innstilling som skal brukes.
Elin kan mer enn å bruke laser, hun er også ekspert på injeksjonsbehandling* og fillers. Førstnevnte sprøytes inn for å lamme muskulaturen i panne, bryn og rundt øyne, noe som igjen fjerner rynkene. Behandlingen må kanskje gjentas, med 3-4 måneder mellom hver behandling i begynnelsen, men etterhvert trengs det ikke oftere enn 1-2 ganger i året. Gjelder det behandling for svette, sprøytes injeksjonsmiddelet* inn under armer, i underliv og på hender. Det kan også brukes for kunder som skjærer tenner, og mot spenningshodepine.
Fillers brukes kun rent kosmetisk.
– De brukes der hvor du måtte trenge volum, typisk lepper, eller i området fra nese til kjevebein. Det strammer opp huden gjennom å strekke den, forklarer Elin, og legger til at det hender at hun istedenfor å sette sprøyter med fillers, henviser til plastikkirurg.
Ikke alle som ønsker det bør behandles, og da gir Elin beskjed.
– Ikke alt kan eller skal gjøres, og vi kan ikke trylle. Noen avviser vi fordi de allerede er fine og behandling rett og slett er unødvendig. Da er vi nøye med å fortelle dem det, sier hun.
– Injeksjoner og fillers setter vi aldri på personer under 18 år, og er det aktuelt med laser, som arrkorreksjon eller tatoveringsfjerning, er det alltid i samarbeid med foresatte. Hun understreker at det her er snakk om tilfeller der pasienten eller kunden preges eller hemmes i særlig grad av det de måtte ønske å fjerne.
– Men som sagt; Vi ser behov og vi ønsker å hjelpe. For meg personlig er motivasjonen at jeg liker å jobbe med folk og synes det er rasende morsomt å bli kjent med nye mennesker, smiler hun lunt.
*) I injeksjonsbehandling av rynker brukes et reseptbelagt legemiddel. Pasienter skal derfor vurderes av lege før førstegangsbehandling. Etter vurdering og godkjenning av vår lege kan man booke time direkte i online booking.
Fill in the form, or, if you prefer, Send Us An Email