Skip to content

Fettsuging

Permanent fettfjerning med fettsuging (også kalt liposkulptur) er etter brystforstørrelse det aller vanligst utførte kosmetisk kirurgiske inngrep i verden.

Ønsker du konsultasjon fra vår lege eller svar på spørsmål? Fyll ut skjema og vi kontakter deg!

Vennligst ikke del personsensitive opplysninger i henvendelsen.

Kroppen vår er skapt slik at det nesten alltid vil være noen områder med ekstra fett som ikke så lett lar seg slanke bort. Hos menn er dette typisk magen og hos kvinner er det lår. Noen har i tillegg ekstra mye fett under haken andre i legger eller knær og så videre. Når man slanker seg vil alle fettcellene i kroppen bli mindre i størrelse, men de vil fortsatt være der. Det er derfor områdene med ekstra mye fett fortsatt består selv om du slanker deg. Ved å fettsuge områder med ekstra mye fett,  vil cellene fjernes – for alltid. Går du opp i vekt senere, vil det i det fettsugde området være færre fettceller og du vil derfor legge på deg mindre her enn du ellers ville.

Fettsuging utført av plastikkirurg er å fysisk fjerne fettcellene og derfor permanent, og må ikke forveksles med mer eller mindre useriøse utvendige maskinmetoder for “fettfjerning” som finnes på markedet der ute.

Vannassistert fettsuging med Body-Jet

Den tradisjonelle metoden for fettsuging utført av plastikkirurger er å først fylle området med bedøvelsesvann for deretter å bruke spesielle kanyler med undertrykk og så manuelt suge ut fettet. Som eneste klinikk i hele Rogaland kan vi nå hos oss på Stavanger Plastikkirurgi også tilby «vannassistert fettsuging» – en metode som fjerner fett både raskere, mer effektiv og mer skånsomt enn vanlig fettsuging!

Hva er vann-assistert fettsuging?

Vann-assistert fettsuging gjøres ved hjelp av et apparat som heter Body-Jet®. Prinsippet er enkelt: i stedet for å suge fettet ved ”rå kraft”, har Body-Jet® maskinen et ekstra rør inne i kanylene som skånsomt sprøyter bedøvelsesvann inn i vevet samtidig som fettsugingen utføres. Dette gjør både at du får mer bedøvelse der du trenger det og at fettet lettere og mer skånsomt separeres fra resten av kroppens celler. Resultatet blir både raskere operasjon, mindre smerter/ubehag og mindre blødning. Det trengs også mindre væske forut for fettsugingen som gjør det lettere å få et pent og jevnt resultat. Våre plastikkirurger har drevet med fettsuging i mange år og merker stor forskjell på våre kunder etter operasjonen – vann-assistert fettsuging gir større trygghet, bedre resultater og mindre ubehag enn etter vanlig fettsuging!

Det er også nyttig å vite at vann-assistert fettsuging også fungerer glimrende for overføring av fett. Det vil si at i stedet for å kaste fettet som er fjernet, så kan det overføres (transplanteres) til et område hvor man har for lite fett. Dette kan være for eksempel til brystene, til rumpeballene eller til ansiktet. Våre plastikkirurger har flere års erfaring med slik fettoverføring, og metoden gir veldig gode resultater. Les mer om fettoverføring til brystene her!

Hvem kan ta permanent fettfjerning?

Fettsuging kan gjøres hos psykisk og fysisk friske voksne i alle aldre. Områder som kan gi gode resultater er mage, hofter, sete, flanker, utside av lår, innside av knær, ankler, rygg, hake, bryst og over underlivet for å nevne det viktigste. Fettsuging kan også være et viktig tillegg ved andre kirurgiske inngrep som mageplastikk, brystreduksjon og ansiktsløftning.

Det er viktig å presisere at fettsuging ikke er en slankemetode i seg selv. Fettsuging fjerner spesielle områder med ekstra mye fett og kan ikke brukes til generell ”uttynning” av kroppen.

Det er noen sykdomstilstander som gjør at man ikke skal opereres. Dette er for eksempel kjent blødersykdom, blodpropptendens, alvorlig psykisk sykdom og allergi mot bedøvelsesmidler. Misbruker du alkohol, medikamenter eller rusmidler skal du ikke opereres. Har du hatt alvorlig spiseforstyrrelse, må du fremlegge erklæring fra behandlende psykolog eller lege om at det er ok med operasjon. For å sikre rask tilheling og redusere risiko, bør røykere redusere nikotinbruk til et absolutt minimum i tiden rundt operasjonen. Bruk av blodfortynnende medisiner avtales med legen i god tid før operasjonen.

Hvordan foregår operasjonen?

Avhengig av hvor fettsugingen skal gjøres og hva som er avtalt, vil du enten få narkose eller utvidet lokalbedøvelse under operasjonen. Selve inngrepet gjøres ved at kirurgen først setter inn en blanding av lokalbedøvelse og vann før fettet tas skånsomt ut med en spesiallaget kanyle. Det blir ingen store arr etter operasjonen, kun små merker etter disse tynne kanylene.

Etter operasjonen

Dersom du har hatt narkose får du hvile en stund på klinikken etter operasjonen. Deretter kan du reise hjem ved å bli hentet av noen du kjenner, eventuelt ta taxi med en bekjent. Du kan ikke kjøre hjem selv. Det første døgnet skal du ha en voksen sammen med deg og du kan ikke være lenger unna enn ca to timers kjøring fra klinikken.

De første dagene vil du kjenne deg øm og ”mørbanket” i det opererte området. Du bør ta det helt med ro de første par dagene, deretter kan vanlig lett aktivitet gjenopptas. Selskapeligheter bruker å gå bra etter ca 1-2 uker mens tung fysisk aktivitet som løping og vekttrening bør utsettes til 4-6 uker etter operasjonen. Avhengig av operasjonens omfang og type jobb kan mange arbeide allerede etter et par dager. Det er likevel viktig at du har planlagt det slik at du har mulighet til å holde deg i relativ ro minst den første uken etter operasjonen.

For at resultatet skal bli så pent som mulig, er det nødvendig å bruke kompresjonstøy i minst 3 (helst 6) uker etter operasjonen. Den første uken skal det sitte på dag og natt uten å bli tatt av en eneste gang. Etter en uke kan du dusje og vaske kompresjonstøyet. Det er vanlig at det kommer bedøvelsesvæske og blod fra såråpningene de første dagene.  Over de små hudåpningene som ble laget, er det satt små bandasjer. Disse skal normalt sitte på i to uker før du tar de av. Er det sting under her så vil de forsvinne av seg selv etter noen uker. Etter to uker med papirstrips, kan du skifte til vanlig pustende medisinsk papirtape. Denne tapen skiftes ca en gang i uken – ikke for ofte fordi det gir sårhet og forstyrret arrdannelse, men heller ikke så sjelden at den blir veldig skitten. Tapen skal sitte på til arret ikke lenger er rødt eller rosa.

Etter noen dager vil det være vanlig at det opererte området kan hovne opp noe. Det kan også komme en blålig misfarging av huden. Dette er helt normalt og gir seg innen få uker. Det endelige resultatet etter operasjonen kommer etter minst 3-6 måneder.

Komplikasjoner

Komplikasjoner etter slike inngrep er svært sjeldne og fettsuging gjort på riktig måte kan anses som trygt. Det kan oppstå nummenhet og ømhet i huden, dette bruker å gi seg i løpet av maksimalt et års tid. Det kan oppstå mindre ujevnheter og dette kan skje uansett hvilken metode for fettsuging som gjøres. Noen ganger vil dette kunne korrigeres i ettertid. Ofte tolereres mindre ujevnheter godt da den slankere figuren uansett er finere enn det som var.

Resultat etter operasjonen

Målet med operasjonen er å ta bort et eller flere områder med fettoverskudd. Det endelige resultatet er ikke bare avhengig av hvor mye fett som fjernes, men også kvaliteten og hvor elastisk den overliggende huden er. For de aller fleste vil huden trekke seg fint inn etter fettsuging. Det finnes likevel situasjoner hvor dette kan være vanskelig, som hud med strekkmerker etter graviditet og stort vekttap. I slike situasjoner må som oftest også hud fjernes for fullgodt resultat.

Les mer om fettsuging av:

Vi håper dette har gitt deg noe av den informasjonen du søker etter angående fettsuging. Fettsuging er et av de inngrepene vi på Stavanger Plastikkirurgi utfører mest av og med mulighet for vann-assistert fettsuging kan vi tilby deg en unik mulighet for mindre ubehag, større sikkerhet og gode resultater!

Bestill uforpliktende konsultasjon hos vår erfarne plastikkirurg. Du kan også ringe oss på telefon 51 55 85 00.

Medisinsk ansvarlig for operasjoner og inngrep er plastikkirurg Bjørn Tore Haga.

Velkommen til Stavanger Plastikkirurgi – et kompetansesenter innen fettsuging!

Register Here to Attend

Fill in the form, or, if you prefer, Send Us An Email